Nii Eestis kui ka mujal maailmas on internetikasutajate osakaalu kasv suurendanud IT-kuritegevusega seotud riske plahvatuslikult.

Keskkriminaalpolitsei andmetel on peamiseks interneti teel toime pandavaks kuriteguoks andmete — paroolid, andmebaasid — väljapetmine või nende omastamine ohvrite arvutitest spetsiaalselt väljatöötatud nuhkprogrammide abil, teatas Delfile keskkriminaalpolitsei pressiesindaja.

Sageli külvatakse serverid üle ka massilise rämpspostiga või takistatakse mõne teenuse osutamist. Seejuures võivad rünnakud toimuda internetti ühendatud, kuid kaitsmata arvutite.

Keskkriminaalpolitsei juhi Lauri Taburi sõnul on näiteks klientide e-posti aadressidele saadetud kirju, milles sisaldunud lingile vajutamise järel nakatusid ohvrite arvutid programmiga, mis alustas arvuti kasutaja paroolide salvestamist. Selliselt kogutud paroole kasutades on kurjategijad jõudnud ka ohvrite pangaarveteni.

Parim viis oma andmete turvalisuse tagamiseks on võimalikult värske viirusetõrjeprogrammi kasutamine. Inimesed ei tohiks valimatult klikkida bänneritel või installeerida arvutisse programme, mille eesmärk ja toime on teadmata. Samuti on soovitav mitte avada juhuslikke e-kirju või reklaame.