Kriminaalmenetlust alustati, kuna ajakirjanduses avaldatud teabes esines viiteid karistusseadustiku paragrahvile, milles võib sisalduda kuriteo ehk toimingupiirangu rikkumisi ja seda tuleb kontrollida, sõnas pressiesindaja. Menetlust juhib riigiprokuratuur, vahendas BNS.

Tallinna Sadama nõukogu otsustas esmaspäeval Neinar Seli juhitud Eesti Olümpiakomiteed mitte rahastada.

AS-i Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli sõnul on ettevõte nõukogu ja juhatus järginud sponsorluses rangelt seadusandlust. "Tänane tühistamise otsus lähtus ettevõtte huvidest ning eesmärgist vältida riigiettevõtte nõukogu ja üldkoosoleku võimalikku avalikku vastandamist," märkis Seli sadama teates.

"Tallinna Sadam ei saa tänases muutuvas turuolukorras endale ebastabiilsust lubada. Oluline on suur pilt ja Tallinna Sadama ühine arendamine muutuvas turuolukorras, kus peame arvestama üha tiheneva konkurentsiga Läänemere idapoolsete sadamate poolt ning varasemalt planeeritud projektid teostama," sõnas Seli.

"Aasta tagasi, vahetult peale EOK presidendiks valimist taandasin end huvide konflikti välistamise eesmärgil Tallinna Sadama sponsorluse komisjonist. Kuna oktoobris toimunud nõukogu lähtus toetuste kinnitamisel sponsorluskomisjoni esitatud protokollist, ei teinud omalt poolt sellele mingeid muudatusettepanekuid ning hääletas kõiki toetusi koos mitte eraldi, pidasin ka hääletamist võimalikuks," lausus Seli.

"Päevakorras oli üks punkt: 31. oktoobril 2013 nõukogu koosolekul vastu võetud otsuse üle vaatamine. Ja selle päevakorra punkti raames tegi nõukogu esimees ettepaneku tühistada otsus, mis puudutas sponsorlustegevust. Peale mõningast arutelu toetasid nõukogu liikmed seda ühehäälselt," ütles Tallinna Sadama nõukogu liige Kalev Lillo BNS-ile.

"Küsimus ei ole mitte olümpiakomitees, vaid selles, et kui on tekkinud pinged ainuaktsionäri ja nõukogu vahel, siis oleks mõistlik need lahendada. Mõistlik lahendus ongi see otsus tühistada, et edasi minna," ütles Lillo ja lisas, et seda näitab aeg kuidas kujundatakse ümber Tallinna Sadama sponsorlus, kuivõrd esmaspäeval poliitika teemaks ei olnud.

Tallinna Sadam koondas oktoobri lõpu otsusega varasemalt harali olnud sporditoetused summas 250 000 eurot katusorganisatsiooni EOK alla. Selline otsus põhjustas majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi pahameele, kes soovitas nõukogul oma otsuse üle vaadata. Tallinna Sadama nõukogu esimees ja EOK-i president on Neinar Seli.

Tallinna Sadama sponsorluse komisjoni ettepanekul otsustas ettevõte nõukogu 31. oktoobril toimunud istungil määrata toetused EOK kaudu teiste seas Eesti Jahtklubide Liidule ja Kergejõustikuliidule hooaja toetuseks sponsorina, Eesti Suusaliidule Sotši olümpiamängudel osalemise ettevalmistamiseks ning Eesti Paraolümpiakomiteele ettevalmistamiseks RIO2016 paraolümpiamängudeks. Kohalike omavalitsuste ja kogukondade arenguks suunatud projektidest otsustati toetada Paldiskis, Jõelähtmel, Maardus ning Saaremaa l Mustjala vallas asuvaid projekte.