Kohale saadeti Assaku, Kehra ja Kose päästjad, kes tegid kindlaks, et sisse oli varisenud osa mõisahoone katusest, vahendas Põhja- Eesti päästekeskus.

Kontrollimisel selgus, et inimesi varingu ajal hoones ei viibinud ning keegi kannatada ei saanud. Päästjad piirasid hoone ohutuslindiga ning teavitasid kohalikku omavalitsust ehitise varisemisohust.

Alates 17. sajandi keskpaigast kuulus Kose-Uuemõisa von Tiesenhausenitele. 1850. aastal siirdus mõis von Uexküllide aadliperekonna valdusse, kelle omandisse ta jäi kuni 1919. aasta võõrandamiseni. Viimane võõrandamiseelne omanik oli Woldemar von Uexküll.

Von Uexküllid püstitasid 1850tel aastatel mõisa praeguseni säilinud peahoone. Neorenessanss-stiilis mõisahoone keskosa ja otsad olid kahekorruselised, neid ühendasid omavahel ühekorruselised vaheosad. Hoonel oli võrdlemisi lamedad katused. Hoone paksude müüridega keskosa on ümber ehitatud keskaegsest vasallilinnusest. Mõisahoones asub kaasajal õpiraskustega laste internaatkool. Hoone vaheosad on ehitatud kahekorruseliseks ning lisatud on ka uuem koolihoone. Mõisahoones paikneb ka kohalik muuseum,