Nimelt rääkisid kohtualused, et Kesküla andis alla 18-aastasele Elinale 300 eurot võlgu, et too saaks tasuda võla 17-aastasele Edgarile. Vastutasuks nõudis Kesküla SMS-i teel tüdruku hakkamist tema armukeseks, vastasel juhul lubas korvpallur võla edasi müüa. Siit hakkaski hargnema plaan spordimees röövida ning abi saamiseks pöörduti 19-aastase Nikolai Sokolovi ning Edgari poole.

Sokolov rääkis täna kohtus, et lõi kohtumise käigus Kesküla üle kogu keha noaga 15 korda. Kuigi eksperdi sõnul oli korvpallurit lisaks löödud ka umbes kolmekilogrammise kiviga korduvalt pähe, siis sellist tegu ükski süüdistatav kohtus omaks ei võtnud. Peale Kesküla tapmist otsisid noored enda sõnul läbi ka sportlase auto, et sealt raha leida.

Protsessi esimesel päeval tunnistas 19-aastane Nikolai Sokolov end osaliselt süüdi selles, et lõi Kesküla röövimise käigus noaga. Sokolovi kaassüüdistatav, 17-aastane Edgar tunnistas end mõrvas täielikult süüdi.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seoses Kert Kesküla mõrvaga süüdistuse neljale inimesele. 19-aastast Nikolaid ja 17-aastast Edgarit süüdistatakse mõrvas, täpsemalt teise inimese tapmises julmal viisil ja röövimise eesmärgil. 16- ja 17-aastast neiut süüdistatakse mõrvale kaasaaitamises. Kõik neli süüdistatavat on varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast.

Politsei pidas Nikolai ja tollal 16-aastase nooruki kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril, ning nad võeti kohtu loal vahi alla.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuur ja seda juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.