Lõuna prefektuuri noorsoopolitseinik Kai Alakivi sõnul on praegusel kevadisel koolivaheajal osa alaealistest tegevuseta ning nad sisustavad vaba aega tänavatel sihitu uitamisega.

"Viimasel ajal on nende seas politsei huviorbiiti sattunud enamasti tüdrukud ja mitte poisid, nagu arvata võiks," tunnistas Alakivi.

Põhjus on tema sõnul lihtne - ringi liiguvad seltskonnad, kus ühe täisealise noormehe kohta on kampa võetud kolm-neli tütarlast vanuses 12-15 aastat.

"Seltskonnas oleva täismehe tõttu ei ole noortel daamidel enamasti probleeme alkoholi kättesaadavusega, seda hangib neile tavaliselt seesama täisealine „härra“," kirjeldas Alakivi.

Noored ise kõnelevad tema sõnul, et isegi kui seltskonnast puudub alkoholi ostev tuttav täisealine, ei teki neil selle soetamisega enamasti probleeme.

"Kaupluse juurest leitakse tihtilugu mõni täiskasvanu, enamasti meesterahvas, kes lahkelt lastele mõne eurosendi või paari lonksu viina eest on koheselt valmis alkoholi ostma," tutvustas noorsoopolitseinik noorte ligipääsuvõimalusi alkoholile.

Alakivi sõnul on sagedane ka olukord, kus noored tarbivad alkoholi suisa täiskasvanute silme all, avalikus kohas. "Möödakäija ei oskagi kahtlustada, et pudel, mida suu juurde tõstetakse, võiks sisaldada kangemat kraami," rääkis ta. "Tavalistesse plastikpudelitesse villitakse viin kas mahla, energiajoogi või muu karastusjoogiga ning kõrvalseisjad ei aimagi, et mahla moodi joogi näol on tegu kange vägijoogiga."

Laste ennasthävitavasse tegevusse sekkujaid napib

Alakivi tõdes, et olgu tegu alaealiste varjatud või täiesti avaliku alkoholitarbimisega, harvad on juhtumid, kus kaaskodanikud nende ennasthävitavasse tegevusse sekkuks.

"Ei pöörata tähelepanu, ei taheta või juleta sekkuda," kõneles ta. "Tähelepanu pälvib alkoholi tarbinud alaealine kaaskodaniku silmis alles siis, kui lapsed on muutunud lärmakalt häirivaks ja püstijalu ei püsi – alles siis kutsutakse politsei."

Politseinikud tegelevad Alakivi sõnul igapäevaselt alaealistega, kes tarvitavad alkoholi, kuid alati vaid politsei tegevusest ei piisa.

Mõistetavalt puuduvat politseil võimalused valvata iga kaupluse uksel neid täiskasvanud inimesi, kes süüdimatult lastele alkoholi on nõus ostma.

Alakivi pani müüjatele südamele, et neil jaguks julgust küsida igalt alaealisena tunduvalt noorelt dokumenti ning teha endast kõik, et laste valdusesse alkohol ei satuks.

"Lapsevanematele soovitame aga enam huvi tunda selle vastu, kelle seltsis ja millega nende järeltulija vabal ajal tegeleb," soovitas ta.