„Tuleb tõdeda, et see on äärmiselt keeruline juhtum,” tõdes kohtus ka muusiku tapmses süüdistatava Karel Šmutovi kaitsja Sirje Must kohtus.

Nagu prokurör süüdistusakti esitades kirjeldas, läks Raivo Rätte 2018. aasta 18. juulil südaöö paiku enda ja eksabikaasa ühisesse koju Tallinnas Nõmmel selleks, et kontrollida, milline on kodune olukord. Mehe endine abikaasa Palmi, kellest ta lahutas sama aasta aprillis, ei teadnud midagi sellest, et Raivo Rätte samal õhtul saabuma peaks. Rätte nägi maja juures oma endise naise uue elukaaslase Karel Šmutovi autot, haaras hoovis olevast kuurist kaasa metallist sõrgkangi, sisenes majja ja ründas selle kangiga oma endist naist ja tema uut elukaaslast, põhjustades vigastusi.

Süüdistuse järgi sundis Raivo Rätte seejärel Karel Šmutovi õue minema, autosse istuma. Prokuröri kinnitusel jäi Rätte seejärel seisma aia juurde, Šmutov käivitas auto ja sõitis seejärel Rättele tahtlikult otsa, põhjustades surmavad vigastused.

Istungil avaldatud häirekeskuse kõnede lindistustel, kus rääkisid vahetult pärast juhtunut nii Šmutov, Palmi Rätte kui üks nende naaber, avaldus siiski hoopis teine versioon, mille kohta peaks suuremat selgust tooma järgmised kohtupäevad.

Raivo Rätte sai igal juhul otsasõidu tagajärjel väga rängalt viga. Lahkamisel tuvastati tal vigastused üle keha - tömptraumad kaelas, kehas, jäsemetel, ajuvigastus ja skeletiluude hulgimurrud. Ta suri umbes neli tundi pärast vigasaamist haiglas.

Täna kuulati kohtus kannatanutena üle Rätte 18-aastane tütar Senni-Sofia Rätte ja 60-aastane vend Toivo Rätte. Nad mõlemad esitasid ka tsiviilhagi, et Karel Šmutovilt välja mõista nii varaline kui mittevaraline kahju. Kokku nõutakse Šmutovilt ligi 80 000 eurot: 17-aastaselt isa kaotanud Senni-Sofia soovib, et kohus mõistaks Šmutovilt välja üle 66 000 euro, millest 50 000 oleks moraalse kahju hüvitis. Venna kaotanud Toivo Rätte esitas üle 13 000 euro suuruse nõude, millest 10 000 moodustaks moraalse kahju hüvitis.

Lisaks avaldati täna kohtus hulk tõendeid: häirekeskusesse tehtud kõnede salvestused, vaatlusprotokollid selle kohta, mida leiti ja tuvastati nii majast seest, õuest kui autost, hulga erinevaid ekspertiise, näiteks liiklustehniline ekspertiis koos 3D animatsiooniga sellest, mis tõenäoliselt juhtus. Samuti avaldati täna videod uurimiseksperimendist, millega politsei ja prokuratuur üritasid rekonstrueerida ja tõestada sündmuste asjaolusid.

Kohtus jätkub homme tunnistajate ülekuulamisega.