Mihhail Kõlvart esitas tänavu suvel riigikohtule kassatsioonikaebuse, milles vaidlustasringkonnakohtu otsuse, millega ei rahuldatud tema kaebust kaitsepolitseiameti vastu.

Mihhail Kõlvart käis kaitsepolitseiga kohut korraga kahes asjas - üks neist oli seotud aastaraamatus avaldatud teabega ja teine sellele pühendatud pressikonverentsil kõlanud väidetega. Kõlvart süüdistas nimelt kaitsepolitseid enda laimamises ning nõudis kaitsepolitseilt enda ees vabandamist ja sellekohase pressikonverentsi korraldamist.

Kõlvart tunnistas sügisel, et kohtuvaidlus kapoga ei ole ammu enam tema jaoks lihtsalt soov kaitsta oma head nime, vaid demokraatlike põhimõtete küsimus. Kõlvart esitas mõlema otsuse osas kassatsioonikaebuse riigikohtusse, vajadusel on ta valmis minema ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse, teatas ta sügisel.

Kaitsepolitsei 2012. aasta kevadel ilmunud aastaraamat tõi peatükis "Põhiseadusliku korra kaitse" esile Kõlvarti avalikke ja varjatud kontakte Venemaa suursaatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga ning vaatles tema tegevust venekeelsete koolide eesti keelele ülemineku vastu võitlemisel.