Kolm pärnakat, Henri Lebedev, Marko Stolts ja Allar Ahtmann võtsid süüdistuse kohaselt ära kahe eestlase passid ja andsid neile nende töötasust vaid absoluutse miinimumi, kuni mehed maksid neile tagasi oma võla, mis võis ulatuda kuni 25 000 dollarini. Kõik kolm meest on vahistatud ja neid süüdistatakse väljapressimises, kirjutas kohalik ajakirjandus.

Ohvriks sattunud kaks keevitajat said pärnakatega kontakti ühe värbamisportaali abil. Mehed võtsid Austraalia viisa, mis võimaldab seal puhkamise ajal ka töötada, Lebedevi juhitav vahendusfirma aga korraldas nende lennupiletid, majutuse ja leidis neile töökoha.

Mõlemad mehed said tööle Carlisle'is asuvas tehases keevitajatena. Tehas maksis vahendusfirmale, et see hangiks neile välismaalt töötajaid.

Mõlemad keevitajad elasid hostelites ja said umbes 100 dollarit nädalas hädavajalike kulude katteks. Politsei kahtlustab, et neid ähvardati vägivallaga, kui nad oma võlgasid ära ei maksa. Väidetavalt võisid ähvardused puudutada ka keevitajate peresid Eestis, kui nad raha ei maksa.

Kõik kolm vahistatut on osalenud võitluskunstide võistlustel.

Samad kolm meest olid seotud ka ühe budismiteemalise konverentsi korraldamisega sel aastal. Konverentsi avanud buda munk Vello Väärtnõu tänas nimelt väljapressimises süüdistatud kolme meest ning andis intervjuu aadressil, kuhu on registreeritud ka Lebedevi vahendusfirma.