Kohus määras Ruslan Spirkole kuni tema karistusaja lõpuni ehk 2014. aasta 16. augustini kestva katseaja, kusjuures esimesed pool aastat peab ta kandma jalavõru ehk olema elektroonilise järelevalve all. Ülejäänud katseajal peab ta täitma kriminaalhoolduse kontrollnõudeid, näiteks hoiduma suhtlemisest kriminaalkorras karistatud isikutega ning läbima sotsiaalprogrammi, teatab BNS.

Kohus arvestas Spirko vabastamisel vangla iseloomustust, millest selgub, et mees on vangistuse ajal osalenud eesti keele kursustel, suitsetamisest loobumise nõustamisel ning läbinud sotsiaalprogrammi.

"Vabanemise korral on tal kindel elukoht, tööle saab asuda enda rajatud firmasse. Spirko omab toetavat sotsiaalset võrgustikku. Kinnipeetav tunnistab oma süüd ja kahetseb tehtut. Ametnikega suhtlemisel on ta olnud viisakas ja korrektne ning uue kuriteo toimepanemise tõenäosus järgneva kahe aasta jooksul on kuus protsenti," märkis kohus.

Spirko vabastamisele polnud vastu ka prokuratuur.

Harju maakohus karistas mullu märtsi alguses Tallinnas narkolaborit pidanud nelja meest, kellest kolmel tuli aastateks vangi minna, üks pääses aga tingimisi vangistusega. Kohus mõistis Ruslan Spirko, Anatoli Pogudini (19), Aleksei Sokolovi (27) ja Vladislav Tanini (33) süüdi suures ulatuses narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises ning Tanini veel ka tulirelva laskemoona ja relvaosade omamises.

Spirko pidi kohtu otsusel veetma vanglas neli aastat ning Sokolov koos eelneva kuriteo eest määratud, kuid osaliselt kandmata karistusosaga neli aastat, viis kuud ja 18 päeva. Pogudin sai kolmeaastase reaalse vangistuse, kuid kuna ka temal oli varasema süüteo eest osa karistust kandmata, peab ta kokku vanglas olema kuus aastat. Tanin sai kolmeaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga.

Süüdistuse järgi oli narkoäri algataja Spirko, kes teadis, et Pogudin oskab uimasteid valmistada ning tegi talle 2009. aasta novembris ettepaneku panna püsti narkolabor. Seejärel hankisid mehed Keemiakaubanduse AS-ist amfetamiini valmistamiseks vajalikud ained ja labori sisseseade ja viisid need Tallinnas Valgel tänaval asuvasse Spirko garaaži.

2009. aasta novembrist kuni detsembrini valmistas Pogudin garaažis vähemalt kaks kilogrammi amfetamiini, andis selle Spirkole, kes narkopulbrit müümiseks lahjendas ja pakendas.

2009. aasta lõpus kolisid Spirko ja Pogudin narkolabori ümber Peterburi teel asuva autopesula ruumidesse, kus Spirko töötas. Seal jätkus amfetamiini tootmine kuni tunamullu 16. augustini, ühtlasi hakkasid nad valmistama ka narkovedelikku GHB-d. Selleks hankisid mehed 35 liitrit GHB tootmiseks vajalikku lähteainet, millest valmistati vähemalt 25 kilogrammi narkojooki.

Sokolov ja Tanin olid narkolabori kliendid, saades sealt korduvalt suures koguses uimasteid.