Kohus karistas 40-aastast meest seitsmeaastase vangistusega, millest lühimenetluse tõttu arvati kohe maha üks kolmandik ning ta peab reaalselt vanglas ära kandma neli aastat ja kaheksa kuud, vahendasid ERR uudised.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas meest kahe poisi seksuaalses kuritarvitamises, kes olid kuritegude toimepanemise ajal 8-11-aastased. Süüdistuse järgi kasutas ta mõlemat poissi seksuaalselt ära kolme aasta jooksul.

Põhja prefektuuri lastekaitsetalituse politseinikud pidasid mehe pedofiilias kahtlustatavana kinni mullu sügisel ning prokuröri taotlusel ja kohtu loal võeti ta vahi alla. Mees on varem kriminaalkorras karistamata.

Põhja ringkonnaprokuratuuri alaealiste osakonna vanemprokuröri Lea Pähkeli sõnul olid laste vanemad süüaluse lähedased tuttavad. „Enamasti panevadki lastevastaseid seksuaalkuritegusid toime just inimesed, keda laps tunneb. Need võivad olla lapse sugulased, perekonnatuttavad, vanemate sõbrad," ütles Pähkel BNS-ile.l

Näiteks mõistis Harju maakohus hiljuti kümneks aastaks vangi mehe, keda süüdistati oma üheksa-aastase kasutütre seksuaalses kuritarvitamises.

„Väga sageli ei suuda lapse vanemad uskuda, et lähedane inimene on niisugusteks asjadeks võimeline ja arvavad, et laps valetab. Seetõttu saavad need inimesed kuritegusid toime panna tihti pika aja jooksul. Meie praktika näitab, et paljudel juhtudel on lapse jutul siiski tõepõhi all,“ selgitas Pähkel.

„Kui seksuaalkuriteo kahtlus tekib, tuleb võimalikult kiiresti politsei poole pöörduda, sest mõningaid tõendeid pole võimalik enam hiljem koguda,“ lisas vanemprokurör.

Kohus arutab seksuaalkuritegusid tihti lühimenetluses, sest üldmenetlus eeldab, et kohtuistungi ajaks üle 14-aastane kannatanu räägiks kuriteost lisaks politseile ka hiljem kohtus. „Paljud seksuaalkuritegudes kannatanud ei ole valmis nendega juhtunust mitu korda rääkima ja meie eesmärk ei ole kindlasti neile uusi traumasid põhjustada,“ selgitas Pähkel.