Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm rääkis Delfile, et kohus leidis, et kriminaaltoimik tuleb tagastada prokuratuurile, kuna kokkuleppes kajastatud osade isikute süüdistuste sisu ja kvalifikatsioon ei vasta kohtutoimikus tuvastatule.

Tartu maakohus keeldus tänase määrusega kokkuleppemenetlusest ja tagastas kriminaalasja endise Ida politseiprefekti Aivar Otsalti, veel üheksa endise politseiametniku Raivo Kiisa, Janek Pritsi, Eduard Vismanni, Margus Ootsingu, Aivo Filippovi, Veikko Vulfi, Anneli Naadeli, Arved Anti, Margus Ratniku ning süüdistatava Olle Savi kriminaalasjas Lõuna ringkonnaprokuratuurile, seisab Tartu kohtute pressiesindaja vahendatud teates.

Kohus leidis, et kriminaaltoimik tuleb tagastada prokuratuurile, kuna kokkuleppes kajastatud osade isikute süüdistuste sisu ja kvalifikatsioon ei vasta kohtutoimikus tuvastatule. Samuti on jäetud tegemata osad olulised kriminaalmenetluse seadustikust tulenevad kohtueelse menetluse toimingud.

Kriminaalasi saadeti eile prokuratuurist kohtusse arutamiseks kokkuleppemenetluses. Kriminaalmenetluse seadustik võimaldab aga kohtul kriminaaltoimiku tagastada prokuratuuri keeldudes kokkuleppemenetlusest, kui kohtul tekivad kahtlused kohtuotsuse tegemisel lahendatavates küsimustes.

Kohtule esitatud kuue toimiku köites ei leidunud kohtueelse menetluse kokkuvõtet ehk kriminaalmenetluse seadustikust tulenevat toimiku kohustuslikku dokumenti, kus oleks kajastatud kõikide isikute täpset kahtlustust. Seega puudus ka kahtlustatavatel enne kokkuleppe sõlmimist ülevaade enda lõplikust kahtlustusest.

Küsitlemisel kahtlustuste osas ei ole kõiki kahtlustatavaid üle kuulatud nende asjaolude kohta ja mahus, milles on kokkuleppes hiljem süüdistus kajastatud. Näiteks Janek Pritsile esitatud Lõuna politseiprefektuurile kuuluva kahe aku omastamise süüdistuse episoodi osas ei ole toimiku materjalide põhjal kohtueelses menetluses Pritsile tema ülekuulamistel nimetatud kahtlustust esitatud. Samuti ei ole teda selles osas täpsustavalt küsitletud.

Samuti leidis kohus, et Aivar Otsaltile esitatud süüdistus 10 000 krooni Ida politseiprefektuuri vara omastamises ei võimalda seda kvalifitseerida esitatud kvalifikatsiooni järgi, kuna Otsaltil ei olnud kordagi reaalset valdust süüdistuses toodud rahasumma üle. Seega on süüdistuses esitatud tegevus käsitletav pigem kelmusena. Samuti tuvastas kohus kvalifikatiivseid puudusi Eduard Vismannile esitatud süüdistustes omastamises ja kaasaaitamises eraviisilisele jälitustegevusele.

Samuti esinesid tõenduslikud puudused kahe kriminaalasjas esitatud süüdistusepisoodi osas. Toimiku materjalide põhjal võib ka väita, et osade kuritegude toimepanemises on alust kahtlustada rohkemaid isikuid, kui üksnes neid, kellele käesolevas asjas süüdistus on esitatud.

Endisele Ida politseiprefektuuri politseiprefekti Aivar Otsaltile oli esitatud süüdistus omastamises, eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, loodusliku loomastiku kahjustamisele kaasaaitamises, tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissarile Raivo Kiisale oli esitatud süüdistus eraviisilises jälitustegevuses, omastamisele kaasaaitamises ning tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse komissarile Janek Pritsile oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri teenistusosakonna juhtivspetsialistile ja Ida politseiprefektuuris teenistusülesandeid täitnud Eduard Vismannile oli esitatud süüdistus kaasaaitamises eraviisilisele jälitustegevusele ja omastamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Margus Ootsingule oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Aivo Filippovile oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Veikko Vulfile oli esitatud süüdistus omastamises, tulirelva ja tulirelva helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ja loodusliku loomastiku kahjustamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseivaneminspektorile Anneli Naadelile oli esitatud süüdistus tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning loodusliku loomastiku kahjustamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna politseidirektorile Arved Antile oli esitatud süüdistus omastamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseikomissarile Margus Ratnikule oli esitatud süüdistus omastamises, tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ja loodusliku loomastiku kahjustamises.

Olle Savile oli esitatud süüdistus eraviisilises jälitustegevuses.