Kohus mõistis Vassili Satšuki süüdi altkäemaksu andmises 30-aastasele Sergei Platonovile ja määras talle karistuseks ühe aasta vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning ärakandmisele kuulub 10 kuud 9 päeva vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane 18-kuulise katseaja jooksul toime uut kuritegu ja kohustub täitma talle katseajaks määratud kontrollnõudeid.

Sergei Zõkov mõisteti süüdi Platonovile altkäemaksu vahendamises ja lubamises ja kohus mõistis talle liitkaristuseks 1 aasta vangistust, mida suurendati eelmise otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osa võrra. Kokku mõisteti Sergey Zõkovi liitkaristuseks 5 aastat 7 kuud vangistust. Karistuse kandmise alguseks loetakse 2013. aasta 15. detsembrit.

Süüdistuse järgi kasutas Sergei Platonov ära oma ametipositsiooni ning lekitas altkäemaksu eest kaasosalistele jälitusinfot menetluse kohta, kus ta ise oli üks uurijatest. Samuti tagas ta kaasosalistele võimaluse, et nad saavad takistamatult Eesti Vabariiki salasigarette tuua. Kohus mõistis Sergei Platonovile liitkaristuseks 2 aastat vangistust. Karistuse kandmise alguseks loetakse 15.12.2013.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Margus Grossi sõnul hämmastas teda ametniku juhtiv roll ja tegevuse intensiivsus antud kuritegude toimepanemisel ning vahetu osalemine 90 000 salasigareti Eestisse toimetamisel.

Kaitsepolitsei pidas kuritegude asjaosalised kinni möödunud aasta detsembri keskel ning toona võttis kohus tänaseks süüdi mõistetud isikud Viru Ringkonnaprokuratuuri taotlusel vahi alla.

Kaitsepolitsei Ida osakonna direktor Kalle Jänese sõnul on tegemist tõsise korruptsioonijuhtumiga, kus riigivõimu teostanud ametiisik asus avalike huvide asemel tööle kurjategijate heaks.

„Taoliste juhtumite avastamine on võtmetähtsusega, kuna siin korruptsioon õõnestab otseselt riigi järelevalve jalgealust,“ sõnas direktor Jänes. „Näeme väga selgelt organiseeritud kuritegevuse väljaastumist avalike huvide vastu ning jätkame sellega võitlust.“

Kõigilt on välja mõistetud sundraha ja kriminaalmenetluse kulud. Sergei Platonovilt on konfiskeeritud altkäemaksuks saadud raha 350 eurot.

„See juhtum näitab selgelt, et kuritegeliku maailma surve meie ametnikele on suur ja sellega peame pidevalt arvestama. Salasigarettide turu osakaal on aastaga viie protsendi võrra langenud ning eks sellevõrra aktiivsemalt otsitakse ka võimalusi, et kaotatud turuosa ja kasumeid tagasi teenida. Tegemist on ilmeka näitega selle kohta, et salasigaretid ei kujuta endast vaid laekumata maksusid, aga moodustavad osa organiseeritud kuritegevusest ja selle rahastamisest," ütles maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.