Kõik viis tunnistati süüdi tubakatoodete käitlemise korra rikkumises. Lisaks tunnistati neist kolm süüdi alkoholi käitlemise korra rikkumises, kaks salakaubaveos ning üks dokumendi võltsimises ja selle kasutamises, teatas kohus.

Kõigile mõisteti karistuseks tingimisi vangistused. Nende pikkused olid Veronika Belolipetskajal (41) kolm aastat ja kuus kuud, Andrei Tarnovkil (38) kolm aastat ja kaks kuud, Oksana Galkanil (41) ja Vjatšeslav Perepeljakovil (45) kaks aastat ning Amiran Tsetshladzel (45) koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud ärakandmata karistusega kaks aastat ja seitse kuud.

Katseaegade pikkused jäid vahemikku kahest aastast ja kuuest kuust kuni kolme aasta ja nelja kuuni. Tsetshladze peab katseajal lisaks täitma kriminaalhoolduse kontrollnõudeid.

Eelvangistuses on mõistetud karistusest Belolipetskaja ära kandnud kaks kuud ja 24 päeva, Tarnovski viis kuud ja 24 päeva, Galkan kaks päeva ning Perepeljakov ja Tsetshladze kolm päeva.

Kohtuotsusega konfiskeeritakse lisaks leitud salasigarettidele ja -alkoholile veel sõiduk Toyota RAV 4 ja sularaha summas üle 7500 euro. Lisaks mõisteti kohtuotsusega neljalt süüdimõistetult täiendavalt välja veel 26 000 eurot.

Menetluskulude katteks peavad viis isikut tasuma 645 kuni 1185 eurot.

Eilne kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Süüdistuse järgi käideldi Eestis kokku ligi kaks miljonit salasigaretti ja vähemalt 371 liitrit salaalkoholi. Kriminaalasja raames kogutud tõendid kinnitavad, et ebaseadusliku tegevuse tulemusel teeniti kriminaaltulu kokku summas 140 000 eurot. Kuritegusid pandi toime 2014. aasta veebruarist septembri lõpuni.

„Võib öelda, et tegemist on salasigarettide ja salaalkoholi käitlemise ahelaga, kus ühed ahela lülid toimetasid salakauba Eesti-Vene piirilt Põlvamaalt Tartumaale, seal korraldas ja vahendas salakauba müüki Veronika Belolipetskaja ning reaalsed edasimüüjad olid teised isikud. Kuriteoobjektiks olid suures koguses EV maksumärgiga märgistamata sigaretid ja alkohol ning Veronika Belolipetskaja korraldamisel hoiti neid Luunja vallas asuvas garaažis. Sealt müüdi juba salakaup edasi. Ehk meie uurimisgrupil on õnnestunud välja selgitada ning vastutusele võtta nii saalkauba vedajad, selle edasimüümise organiseerijad ja vahendajad ning ka reaalsed müüjad,“ kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Margus Lellep.

Kaks süüdistatavat tabati vahetult kuriteo toimepanemiselt ehk ajal, kui nad toimetasid piirilt salakaubana ületoodud sigarette Tartumaale nende vahendajale. Kinnipidamisel võeti ära kokku 100 000 salasigaretti. Garaažis toimunud läbiotsimise tulemusel leiti ning võeti ära veel 75 200 salasigaretti ja 172 liitrit salaalkoholi, mis kohtuotsusega konfiskeeritakse.

Lisaks sellele süüdistati Belolipetskajat sõiduki müügilepingu võltsimises ning selle kasutamises.

„Olen veendunud, et sellist laadi kuritegude puhul mõjub vastutusele võtmisel mitte ainult reaalne vangistus, kuid ka vara konfiskeerimine. Sel põhjusel nõudsin prokurörina kohtus nii vara konfiskeerimist kui ka raha väljamõistmist,“ sõnas ringkonnaprokurör Margus Lellep.