Süüdistuse kohaselt kuritarvitas mees oma kaht last korduvalt seksuaalselt aastail 1999-2011.

Kriminaalasja uurimist juhtinud Põhja ringkonnaprokurör Andra Sild ütles, et politseile teatas juhtunust üks lastest, kes on praeguseks juba täisealine.

„Alla 18-aastase kannatanu vastu toime pandud seksuaalkuriteo aegumine peatub kannatanu täisealiseks saamiseni, kui kuriteost pole varem uurimisasutustele teatatud. Sellepärast oli võimalik ka süüdistus esitada tegude eest, millest on praeguseks möödunud juba 15 aastat,“ selgitas prokurör Sild.

Enamasti panevad lastevastaseid seksuaalkuritegusid toime just inimesed, keda laps tunneb. „Need võivad olla lapse sugulased, perekonnatuttavad, vanemate sõbrad. Seetõttu saavad need inimesed kuritegusid toime panna tihti pika aja jooksul. Väga sageli ei suudeta uskuda, et lähedane inimene on niisugusteks asjadeks võimeline, ja arvatakse, et laps valetab. Meie praktika näitab, et paljudel juhtudel on lapse jutul siiski tõepõhi all ja seda tasuks kontrollida,“ rääkis prokurör.

Maakohus mõistis süüdistatavale seksuaalkuriteo eest maksimaalse 15-aastase vangistuse, millest lühimenetluse korras kuulub kandmisele kümme aastat. „Kriminaalasja arutati lühimenetluses eelkõige sellepärast, et ekspertide hinnangul polnud üks kannatanutest võimeline üldmenetluses kohtus tunnistusi andma,“ ütles prokurör Sild.

Süüdistataval on võimalik kohtuotsus vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus.

Jaga
Kommentaarid