Delfi kirjutas veebruari alguses, et riigikogu liige Jevgeni Ossinovski (SDE) on asunud halduskohtu kaudu haridus-ja teadusministeeriumiga võitlusesse, et saada kätte dokumendid, mis puudutavad koolide üleminekut eestikeelsele õppele ja mida ministeerium väidetavalt keeldus saadikule andmast. Ministeeriumi väitel oli tegemist aga töödokumentidega, mistõttu need ei kuulugi avalikustamisele.

Kohus kuulas mõlemad osapooled ära ja andis aega 11. märtsini, et mingisugune lahendus leida. Osapooled kohtusid küll ühise läbirääkimiste laua taga, ent rahuldava tulemuseni ei jõutud, mistõttu palus Ossinovski kohtul teha ettekirjutus, et hinnata haridusministeeriumi tegevuse õiguspärasust. Tallinna halduskohtu pressiesindaja sõnul otsustas kohus eile aga Ossinovski kaebust mitte rahuldada.

Probleem sai alguse mullu novembris, kui Ossinovski soovis saada haridus-ja teadusministeeriumist dokumente, mis puudutasid vene koolide üleminekut eestikeelsele õppele. Saadiku sõnul hämmastas teda aga asjaolu, et mõningad dokumendid oli ministeerium kuulutanud konfidentsiaalseks ning temale, kui riigi esindajale, keelduti nende väljastamisest. Seega otsustas ta kohtusse pöörduda.

Ossinovski selgitas Delfile, et kuna eesti keelele üleminek on nüüdseks kestnud üle aasta, siis soovis riigikogulane saada ministeeriumi esmaseid analüüse selle kohta, kuidas esimene aasta erinevates koolides kulges ning millised on tekkinud probleemid ja edulood. Lisaks üldisele ülevaatele soovis saadik aga saada ka konkreetseid koole, et neid seostada konkreetsete probleemidega.

Haridus-ja teadusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul oli tegemist aga tööprotsessiga ja mitte ametliku järelevalvega, ning sellisel juhul jäävad need ministeeriumi töödokumentideks ning selline kokkulepe oli eelnevalt sõlmitud ka koolijuhtidega.

"Nimelt edastasid vene õppekeelega gümnaasiumid HTM-ile oma arvamusi ja andmeid, kuidas on eestikeelsele õppele üleminek sujunud, millised on kordaminekud ja raskused. Sellest kirjavahetusest tegi HTM ülevaate, selles on kokkuvõte koolide poolt saadetud ülevaadetest, toodud välja koolide vastused HTM-i poolt esitatud küsimustele ja andmed, millised koolid on vastanud. Selline dokument HTM-is valmis ja sai Ossinovskile ka saadetud. Ossinovski soovis aga juurdepääsu kirjavahetusele tervikuna, kuid HTM-i hinnangul ei ole see avalik informatsioon, vaid ametnike ja kooli töötajate vaheline kirjavahetus, mida ei ole registreeritud ja mis oli üksnes praktilise töö osa," ütles Ladva Delfile.