Nagu ka mullu sügisel, ei tunnistanud Arumäe end looma julmas kohtlemises süüdi. "Esmaspäeval kuulas kohus üle viis tunnistajat ning süüasja kohtulik uurimine jätklub teisipäeval samuti tunnistajate kuulamisega," ütles Pärnu maakohtu pressiesindaja BNS-ile.

Ringkonnakohus leidis mullu oktoobri keskel, et Pärnu maakohtu õigeksmõistev otsus tuleb kriminaalmenetluse olulise rikkumise tõttu tühistada ning sama kohus peab kaasust uues kohtukoosseisus uuesti arutama. Seejärel esitas Arumäe kaitsja riigikohtusse kaebuse ringkonnakohtu määruse peale, kuid kõrgeim kohtuaste ei võtnud seda menetlusse.

Arumäe süüasja viis ringkonnakohtusse Lääne ringkonnaprokurör, kelle hinnangul on Arumäe süü looma suhtes lubamatu teo toimepanemises julmal viisil tõendatud ning Tallinna ringkonnakohus peaks õigeksmõistva otsuse tühistama ja Arumäe süüdi mõistma.

Aasta eest mõistis Pärnu maakohus naise õigeks

Pärnu maakohus mõistis Arumäe õigeks mullu 19. mail. Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et kohtulikul arutamisel ei leidnud tõendamist Arumäe käitumine looma suhtes julmal viisil karistusseadustikus sätestatud paragrahvi tähenduses ning seega ei ole tema süüditunnistamine selle paragrahvi järgi objektiivse koosseisu puudumise tõttu võimalik. "Subjektiivsest küljest eeldab vaadeldav koosseis tahtlust. Süüteokoosseis on täidetud, kui süüdlane pani teo toime vähemalt kaudse tahtlusega. Kohus Arumäe käitumises tahtlust ei tuvastanud," lisas kohus.

Mai alguses toimunud kohtuvaidluste käigus märkis prokurör, et tema hinnangul on 35-aastase Arumäe süü looma julmas kohtlemises tõendatud ning kohus pidanuks talle mõistma pooleaastase vangistuse, millest ühe kuu veedaks naine reaalselt trellide taga, ülejäänud karistusaja aga kannaks tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Prokuratuur süüdistab Arumäed selles, et ta jättis täitmata kohustuse hoolitseda koera tervise eest, mille tõttu tekkis loomal ulatuslik nahapõletik ja lihaskudede kahjustus. Süüdistuse kohaselt jättis naine tunamullu suvel puhkusele sõites oma äsjapoeginud haige koera koos kutsikatega järelevalveta. Koeral tekkis emakas põletik ja ta vajanuks kohest ravi.

Koer oli lühikese ketiga kuudi külge kinnitatud, mis piiras tema liikumisvabadust. Samuti ei olnud loomal piisavalt joogivett. Näljast ja veepuudusest tekkinud organismi üldise kurnatuse tõttu ei suutnud koer imetada oma kutsikaid ja seetõttu üks kutsikas suri ning teine tuli veterinaaril eutaneerida.