Kassatsioonkaebused esitasid riigikohtule nii riigiprokurör Inna Ombler kui ka Janek Kunmani kaitsja vandeadvokaat Alar Urm, kuid riigikohus otsustas reedel kumbagi kaebust mitte menetleda. Seega jäid alamate astmete kohtuotsused meeste õigeksmõistmises lõplikult jõusse, vahendab BNS.

Tartu ringkonnakohus jättis 14. märtsil muutmata Tartu maakohtu eelmise aasta 20. oktoobri otsuse, millega esimese astme kohus mõistis Leo Kunmani (61) ja tema poja Janek Kunmani (37) süüteokoosseisu puudumise tõttu neile esitatud kelmusesüüdistuses õigeks.

Samuti mõistis maakohus tõendamatuse tõttu Leo Kunmani õigeks kindlustuskelmuse katse süüdistuses. Janek Kunmanile süüks arvatud kaasaaitamise kindlustuskelmuse katsele kvalifitseeris maakohus aga ümber kelmusekatseks ning tunnistas ta selles süüdi. Maakohus mõistis Janek Kunmanile rahalise karistuse 320 euro ulatuses.

Ringkonnakohus leidis märtsis avaldatud otsusega, et kriminaalasjas ei ole kogutud ühtegi tõendit, mis kinnitaksid, et Leo Kunman või Janek Kunman oleks esitanud kindlusseltsile pärast 29. juunil 2009 toimunud avariid esimese kindlustusjuhtumi esinemise või sõidukil tekkinud vigastuste kohta tegelikkusele mittevastavaid väiteid. Kindlustusselts maksis Leo Kunmanile kindlustushüvitise välja seaduslikel alustel ning Leo Kunmanil oli seaduslik õigus nimetatud hüvitise saamiseks.

Süüdistus

Süüdistuse järgi esitas Leo Kunman 2009. aasta 2. juulil kindlustusfirmale kahjuteate selle kohta, et sama aasta 29. juunil toimus tema juhitud sõidukiga KIA Sorento Harjumaal Lagedil liiklusõnnetus. Kunman avaldas soovi kindlustushüvitise maksmiseks sõidukit remontinud OÜ-le Tomico, kelle nimel esitas arve kohtuniku poeg Janek Kunman (37). Süüdistuse järgi aga tegelikkuses kõiki arves märgitud remonttöid autole ei teostatud ja süüdistatavad said tasuna remondi eest alusetult varalist kasu summas 17.409 krooni.

Lisaks esitas Leo Kunman süüdistuse järgi tunamullu 11. jaanuaril kindlustusfirmale kahjuteate selle kohta, et sama aasta 8. jaanuaril toimus tema juhitud sõidukiga KIA Sorento Harjumaal Tallinna ringteel liiklusõnnetus. Leo Kunman avaldas soovi, et sõiduk remonditaks OÜ-s Tomico ja kindlustushüvitis makstaks nimetatud firmale.

Janek Kunman esitas OÜ Tomico nimel kindlustusfirmale auto taastamisremondi eelkalkulatsiooni. Süüdistuse järgi aga ei tekkinud sõidukile 8. jaanuari avariiga selliseid vigastusi, mis tinginuks eelkalkulatsioonis nimetatud remonttööde teostamist ja kindlustushüvitise maksmist. Samuti on süüdistuse kohaselt osa eelkalkulatsioonis nimetatud vigastusi tekkinud 2009. aasta juunis toimunud liiklusõnnetuse tagajärjel. Teisena taotletud hüvitist süüdistatavad ei saanud, kuna kindlustusfirmal tekkis kahtlus, et neile on esitatud juhtumi kohta valeandmeid.