9. juulil toimusid Kohtla-Järvel läbiotsimised, mille käigus Järveküla tee ja Torujõe tänavate kortermajades avastati kaks narkolaborit ja kanepikasvandus. Menetlustoimingute raames on kindlaks tehtud, et nendes korterites toodeti narkootilist ainet amfetamiini suurtes kogustes, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Kriminaalmenetluse raames on Viru maakohus praeguseks vahistanud viis meest: 30-aastase Ilja, 29-aastase Ivani, 30-aastase Viktori, 36-aastase Aleksei ja 29-aastase Vladimiri, kes on otseselt seotud laborite töö organiseerimisega, narkootilise aine amfetamiini valmistamisega ja vajalike lähteainete soetamisega.

Ivan ja Viktor on varem kohtu poolt kriminaalkorras karistatud. Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Antti Aitseni sõnul oli nende meeste valmistatud amfetamiin väga puhta sisaldusega (üle 80%), mis annab tunnustust, et isikud olid väga heade keemiaalaste teadmistega ja kogenud amfetamiini tootjad. „Grupp tegeles amfetamiini tootmise ja levitamisega 2011. aastast,“ lisas prokurör.

„Kahjuks on viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus inimesed üürivad võõras linnas korteri vaid selleks, et kasvatada seal kanepitaimi või tegeleda uimastite tootmise või müümisega,“ sõnas Ida prefektuuri narkokuritegude talituse juht Valdo Arula. „Narkolaborite sulgemine peatab vähemalt teatud ajaperioodiks narkootikumide levitamise ja on võimalik, et tänu sellele on Ida-Virumaal mõni narkosõltlane vähem.“

Politsei ootab korteriühistutelt ja tähelepanelikelt kodanikelt informatsiooni, kui trepikodades või hoonetes on tunda imelikke lõhnu. Samuti on mõistlik teada anda, kui väljaüüritavat korterit või maja kasutavad kahtlase eluviisi ja tegevusega seotud üürnikud. Võimalikest narkootiliste ainete müügipunktidest saab teada anda telefonil 337 2345 või ida.narkovihje@politsei.ee.

Kriminaalmenetlust viib läbi Ida prefektuur ja juhib Viru ringkonnaprokuratuur.