Viru maakohus mõistis möödunud nädalal 2011. aastal Kohtla-Järvel kahe hukkunu ja mitme vigastatuga avarii põhjustaja (kes oli teo toimepanemise hetkel kell 13 päeval kriminaalses joobes) tingimisi neljaks aastaks vangi. Prokuratuur põhjendas sealjuures sellise karistuse küsimist asjaoludega, et 25-aastane Valeri oli varasemalt kriminaalkorras karistamata, kahetses enda tegu, tegi igati koostööd ja sai ka ise õnnetuses viga.

Vähemalt nelja-aastane vanglakaristus

Justiitsministeeriumi andmetel on aga sellesama paragrahvi alusel, mis käsitleb sõidukijuhi poolt liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumist ning sellega kahe või enama inimese surma põhjustamist, viimase viie aasta jooksul süüdi mõistetud viis inimest. Kusjuures igaüks neist sai vähemalt nelja-aastase reaalse vanglakaristuse.

Näiteks põhjustas 2009. aastal üks joobes juht õnnetuse, milles hukkus kolm inimest. Karistuseks sai ta toona viis aastat ja kuus kuud vangistust ning kaotas mootorsõiduki juhtimise õiguse kolmeks aastaks. Kohus mõistis talt välja ka kolme isiku omastele kokku 315 705 krooni, menetluskulud 25 703 krooni ja sundraha riigituludesse 10 875 krooni. Seega moodustasid lisaks karistusele rahalised kohustused kokku 352 283 krooni.

2010. aastal mõisteti aga kaks inimest sarnases teos süüdi. Nii pidi kahe hukkunu ja kahe vigastatuga avarii põhjustanud joobes juht võtma vastu nelja aasta ja kaheksa kuu pikkuse vanglakaristuse ning tasuma menetluskulud summas 31 677 krooni ning sundraha riigituludesse 10 875 kr. Samuti kaks inimest surmanud avarii põhjustaja sai karistuseks sarnaselt eelpool mainitud kurjategijale ka neli aastat ja kaheksa kuud vangistust. See isik pidi hukkunute omastele maksma kokku 120 000 krooni, lisaks mõisteti talt välja menetluskulud 13 553 kr ja sundraha riigituludesse 10 875 kr. Tuleb veel ka mainida, et nimetatud juht oli teo toime panemise ajal narkojoobes.

Aasta 2011. tõi samuti ühe sarnase kohtulahendi. Kolme hukkunuga avarii põhjustanud joobes juht mõisteti siis neljaks aastaks vangi. Lisaks mõisteti talt välja sundraha riigituludesse 695 eurot ning menetluskulud jäid riigi kanda isikul vahendite puudumise tõttu.

2012. aastal mõisteti aga kahe hukkunu ja ühe vigastatuga avarii põhjustanud joobes juht vangi neljaks aastaks ja kaheksaks kuuks. Kohus rahuldas toona ka tsiviilhagid ja mõistis välja hukkunute omastele ning kannatanule kokku 1696 eurot. Lisaks mõisteti välja menetluskulud 1292 eurot ja sundraha riigituludesse 417 eurot.

2013. aastal ühtegi juhti nii raske paragrahvi järgi kohtu alla ei sattunud ning eelpool mainitud Kohtla-Järve juhtum on tänavu ka ainus selline juhtum, mis kohtulahendini on jõudnud.

Anvelt: otsused ei ole piisavalt põhjendatud

Justiitsminister Andres Anvelt ütles Delfile, et seaduses toodud maksimaalne karistus (kaks kuni kaksteist aastat - toim.) on küllaltki karm, kuid karistuse määramine sõltub asjaoludest.

"Kõrvaltvaatajana ei saa ma hinnata konkreetset kohtuotsust ega asjaolusid, mis on taolise otsuse tinginud. Küll aga on antud juhul näha taaskord seda, millele olen varemgi tähelepanu juhtinud – kohtuotsused satuvad kriitika alla ja inimeste õiglustunne on kahjustatud sellega, et tegelikke olusid ei teata, otsuseid ei ole piisavalt avalikkusele selgitatud. Ning juhtubki see, et kõrvaltvaatajatena anname ise hinnanguid fakte, tõendeid, ütlusi ja muid asjaolusid tegelikult teadmata. Väga oluline on aga see, et kui kannatanu ise tunneb, et karistus on olnud ebaõiglane, siis lühimenetluse puhul on kannatanul õigus ja võimalus otsus edasi kaevata," ütles Anvelt.

Kaks hukkunut ja mitu vigastatut, kuid tingimisi karistus

Viru maakohus tunnistas möödunud nädalal lühimenetluse käigus süüdi noore mehe, kes 2011. aastal põhjustas liiklusõnnetuse, milles hukkus kaks ja sai vigastada mitu inimest.

Süüdistuse kohaselt juhtis 25-aastane alkoholijoobes olnud Valeri 2011. aasta 5. juunil kella 13 ajal Kohtla-Järvel Puru teel sõiduautot Audi A6 ning ületades lubatud sõidukiirust ei tulnud sõiduki juhtimisega toime, kaldus vastassuunavööndisse ja põrkas kokku seal liigelnud sõiduautoga Hyundai.

Kokkupõrkes sai kannatada meesterahvas, kes sõitis sõiduauto Hyundai järel jalgrattaga ning kellele liiklusõnnetuse tagajärjel sõiduauto Hyundai otsa paiskus. Saadud vigastustest suri kannatanu sündmuskohal.

Sõiduautos Audi oli peale juhi veel kolm kaasreisijat. Kõik liiklusõnnetuse osalejad said ka kannatada. Üks kannatanu, 26-aastane mees, suri sama aasta oktoobris liiklusõnnetuse käigus saadud vigastuste tagajärjel.

Vaata fotosid 2011. aasta õnnetusest:

Delfiga võttis ühendust nimetatud avariis raskeid tervisekahjustusi saanud Hyundai juhi tütar Julia, kes avaldas pahameelt kaks inimest surmanud ja mitut vigastanud mehe liialt kerge karistuse üle.

"Minu isa jäi invaliidiks kogu eluks. Isa viibis pikka aega haiglas, talle tehti mitu operatsiooni (vasak käsi ja jalg pandi uuesti kokku), sellele järgnes pikk rehabilitatsioon ja kokkuvõttes kaotas võime normaalselt liikuda ja töötada erialaselt. Isa ja ema jaoks, kes polnud niigi rikkad, sai see veel suuremaks löögiks," rääkis raske õnnetuse läbielanud mehe lähedane.

Julia lisas, et tema arvates peaks iga kohtuotsus olema õppetunniks nii süüdlase kui ka kogu ühiskonna jaoks tervikuna, peatades potentsiaalseid kurjategijaid karistuse möödapääsmatuse ja rangusega.

"Millise õppetunni võib saada sellest kohtuotsusest? Kas seda, et võib karistamata viinahulluses inimesi tappa? On haavav vaadata, kui seadust rikkunud inimene väljub kohtusaalist uhkelt tõstetud peaga, olles rahul järjekordse võiduga," oli raskelt viga saanud mehe lähedane nördinud.