Tallinna halduskohus rahuldas Vu Long Le, Van Phong Mai, Nhan Duc Trani, Van Tam Le ja Ba Bao Nguyeni kaebused ja kohustas politsei- ja piirivalveametit (PPA) toitlustama kaebajaid ajal, kui kaebajad viibivad kinnipidamiskeskuses, viisil, et kaebajatele on tagatud toidunormina 2700–3100 kcal ööpäevas.

Tegemist on jõustumata kohtuotsusega, mille võib edasi kaevata hiljemalt 16. aprillini, teatas Delfile Tallinna halduskohtu ja ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Kohtuasjas oli Vilu sõnul vaidluse all, millisest kehalise aktiivsuse määrast tuleks kaebajate toitlustamisel lähtuda. Pooled olid erinevatel seisukohtadel, et kas kaebajad on sarnases olukorras põhiliselt ruumis istuvate ja väga vähe liikuvate kinnipeetavatega (vanglates, arestimajades) või ruumis viibivate, istuva töö ja tegevusega vähe liikuvate kinnipeetavatega.

Kohus leidis, et kaebajatel on võrreldes vanglas või arestimajas viibijatega päeva jooksul rohkem, peaaegu 10 tundi vaba aega, mille jooksul nad võivad liikuda erinevates eluruumides ja jalutushoovis. Samuti on kaebajatele tagatud tubased spordivõimalused, mida nad kasutavad. Seetõttu tuleb kaebajaid käsitleda kui vähese, mitte väga vähese kehalise aktiivsusega isikuid, kellele tuleb tagada selle võrra suurem toidunorm.

Kohus märkis ka, et sarnane toidunorm on tagatud samas vanuses meestele, kui nad viibivad haiglas või hoolekandeasutuses.

Otsuse kohaselt on PPA-l kaalutlusõigus, et kuidas ta kohtuotsust täidab ehk vastustaja võib pakkuda üksikul toidukorral suurema kalorsusega toitu või pakkuda kaebajatele lisatoidukorda.

Kinnipidamiskeskuses (endise nimega väljasaatmiskeskuses) viibivad vietnamlased Vu Long Le, Van Phong Mai, Nhan Duc Trani, Van Tam Le ja Ba Bao Nguyeni kaebasid politsei- ja piirivalveameti (PPA) kohtusse, et saada seaduses sätestatud korras toitlustatud. Nimelt leiavad kaebajad, et neid ei toitlustata piisavalt, ütles halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu Delfile.

Asiaatide puhul on Vilu sõnul tegemist kinnipidamiskeskuses (endise nimega väljasaatmiskeskuses) viibivate väljasaadetavatega ehk riigist väljasaatmist ootavad isikud, kes on illegaalselt piiri ületanud.

PPA pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul toitlustatakse kinnipidamiskeskuses inimesi vastavalt sotsiaalministri määrusele, kus kinnipeetavate igapäevase toiduenergia norm on 2300-2700 kalorit.

"Lisaks on keskuses viibivatel inimestel võimalik rahaliste vahendite olemasolul tellida toidukaupu omal valikul juurde, ent eelkõige kasutatakse seda võimalust maiustuste ja sigarettide ostmiseks. Viis kinnipeetavat on pöördunud kohtusse, kuna nende hinnangul on määrusele vastav igapäevane toidunorm liiga väike ning nad soovivad toiduportsjonite suurendamist," ütles Härson veebruaris Delfile.

Mullu oktoobris tegid õiguskantsleri nõunikud järelkontrollkäigu politsei- ja piirivalveameti välismaalaste kinnipidamiskeskusesse ning juba siis selgitasid osad kinni peetavad isikud, et toitu on nende jaoks jätkuvalt liiga vähe.

"Peamiselt toodi esile, et õhtusöögi ja hommikusöögi vaheline aeg on liiga pikk ning nendel, kellel ei ole raha toidu juurde ostmiseks, on öösel kõht tühi. Osad küsitletud kinni peetavad isikud leidsid, et toiduportsjonid on nende jaoks piisavad. Mõned Sudaanist pärit varjupaigataotlejatest leidsid, et keskuses pakutav toit ja/või selle valmistusviis on nende jaoks väga võõras, mistõttu nad osasid sööke ei saanud lihtsalt süüa," ütlevad nõunikud enda kontrollkäigu aruandes.

Nii terviseameti kui PPA esindajate selgituste kohaselt ei olnud aga terviseamet veel jõudnud korraldada ametitevahelist ümarlauda toidunormide suuruse määratlemise teemal.

Samuti selgus, et osad keskuses kinni peetavad isikud on esitanud toidunormide suuruse kohta kaebuse Tallinna halduskohtule, mille raames hindab kohus muuhulgas, millisest kehalise aktiivsuse määrast tuleb toidunormide suuruse määratlemisel lähtuda.

"Eeltoodust nähtub, et käesoleval ajal on toimumas kohtumenetlus, mille raames hindab kohus keskuses kinni peetavatele isikutele korraldatud toitlustuse piisavust, käsitledes muuhulgas küsimust, missugustest toidunormidest tuleb keskuses toitlustamisel lähtuda. Seetõttu ei pea õiguskantsler võimalikuks hetkel toidunormide küsimust täiendavalt käsitleda," lisavad nõunikud aruandes.

Välismaalaste kinnipidamiskeskus on siseministeeriumi valitsemisalasse kuuluva PPA struktuuriüksus, mille ülesandeks on väljasaadetavate ning varjupaigataotlejate kinnipidamise otsuste täideviimine. Mullu oktoobris jõustusid seadusemuudatused, millega kujundati väljasaatmiskeskus ümber välismaalaste kinnipidamiskeskuseks, kus viiakse täide ka varjupaigataotlejate kinnipidamise otsuseid

Piirivalvurid tabasid mullu oktoobri seisuga ligi 50 vietnamlast, kes on ebaseaduslikult üle piiri Eestisse tulnud.