Kindlustusfirma juhib tähelepanu sellele, et kindlustus on mõeldud kaitseks ootamatuste eest. Kui aga lund on kogunenud katusele juba nädalaid ja selle eemaldamiseks ei ole mitte midagi ette võetud, ei ole katusekonstruktsioonide purunemise korral tegemist enam ootamatu ja ettenägematu sündmusega.

Seesam Kindlustus tuletab meelde, et iga majaomaniku ja -haldaja kohustus on puhastada maja­katused lumest ja jääst ning katuseräästad jääpurikatest. Inimesed peaksid pidevalt kontrollima olukorda katusel ja kindlasti vähendama lumekoormat, kui kihi paksus küündib juba paarikümne sentimeetrini. Kui katusekattematerjal on lume all lömmi vajunud, on tegemist juba otsese ohuga katusekonstruktsioonile ja lumi tuleb eemaldada viivitamatult.

Lumeraskus ohustab eelkõige teras- või puitkonstruktsiooniga kergehitisi, lamekatuseid ning vanemaid amortiseerunud ehitisi. Lumi koguneb katustele ebaühtlaselt, eriti kohtadesse, kus on katuseastmed või väiksemad katuseharjad. Just sellistes kohtades võib kogunenud lume raskus ületada katusekonstruktsioonide kandevõimet.

Samuti tasub kontrollida majade pööninguid, sest tuisuga võib lumi ka sinna pääseda. Katuse alla kogunenud lume sulamine võib aga põhjustada ulatuslikke veekahjusid kogu majale.

Katuste puhastamisel tuleb samas olla kindlasti ettevaatlik. Kõige parem oleks kindlustusfirma hinnangul tellida selleks vastava kogemusega firma, kellel on võimalus teostada töid tõstukilt. Kui selline võimalus puudub ja tuleb ise katusele ronida, tuleks kindlasti järgida ohutusreegleid:

• Enne katust puhastama asumist veendu, et see tegevus ei ohustaks möödakäijaid. Piira majaümbrus ohulintidega, et katuselt kukkuv jää ja lumi kedagi ei vigastaks.

• Kui on võimalus puhastada katust ilma sellele otseselt ronimata, nt vastava lumereha või kaabitsaga, eelista sellist varianti.

• Kui on vaja siiski katusele minna, kasuta selleks korralikult kinnitatud redelit.

• Kinnita end rakmetega, et vältida kukkumist.

• Alusta puhastamist katuseharjalt, liikudes ettevaatlikult katuse serva poole.

• Puhastades jäta katusele õhuke lumekiht, nii ei muutu katus jalge all libedaks ja väldid katusekattematerjali vigastamist.