Kiili vallavanem Valeri Kukk rääkis Delfile, et ta käis õnnetuspaigal, ei näinud küll kannatanuid, kuid suhtles politsei ja tööinspektsiooni esindajatega.

Kuke sõnul sai õnnetuses vigastada kolm noorukit vanuses umbes 19-20 aastat. Tema sõnul oli katlamaja operaatorfirma OÜ Avoterm saatnud kolm noormeest mahuteid puhastama ja ei olnud neile andnud piisavalt kaitsevahendeid või ei olnud neid piisavalt instrueerinud.

Vallavanemale teadaolevalt on kõik kolm noormeest praegu haiglas, neist ühe seisund on raske. Tegemist ei ole Kiili valla elanikega. „Tundus, et nad olid Ida-Virumaalt,“ sõnas Kukk, kelle sõnul ostab ka Kiili oma katlamaja teenust just Ida-Virumaal, Järve külas, Kohtla vallas registreeritud firmalt Avoterm.

Vallavanem tunnistas, et Avotermiga suhtlemine on ka vallale olnud juba varasemast ajast keeruline. „Nendega on keeruline suhelda,“ rääkis ta. „Juba eelmine talv oli nendega probleeme ja nüüdki ei saanud nendega rääkida.“

Firma Avoterm suhtumist näitab vallavanema sõnul seegi, et kui tema jõudis õnnetusest kuuldes 100 km kauguselt kohale, siis firma esindajaid katlamaja juurde ei ilmunud. Ka tööinspektsiooni inspektori ja politsei telefonikõnedele Avotermi juhatuse liige Kuke sõnul ei vastanud.

„Eks see natukene näitab ka nende suhtumist,“ lausus ta. „Nad on selle õnnetusega seotud tahes-tahtmata, on need noormehed nende töölised või mitte.“ Kuke sõnul väitis firma tootmisjuht, et kannatanud ei ole firma töölised ja nendega ei ole töölepinguid sõlmitud. Tööinspektsioon hakkab seda uurima.

Vallal on firmaga kana kitkuda

„Me oleme juba nädal aega nendega kana kitkunud, sest nad ei anna sooja ja nii lasteaed kui koolimaja on kütmata,“ kõneles vallavanem. „Väljas on 7-8 kraadi ja temperatuur langeb. Praegu loodame kõige paremat.“ Katlakütjate sõnul oodatakse katlamajja veel täna õhtul kütteautot. Kiili katlamajast peaks sooja saama ka rahvamaja, terve rida korterelamuid, postkontor ja Konsumi kauplus.

„Kiilis on kütte hind üks kõrgemaid vabariigis, ja me ei saa ikka sooja, see on tõsiselt kurb,“ lausus Kukk, kelle sõnul algasid probleemid siis, kui aastal 2001 müüdi katlamaja erakätesse.

„Nüüd me suhtleme konkurentsiametiga ja tegeleme alternatiivsete küttevariantide otsimisega. Me arvame, et see firma ei ole väga kindel partner,“ rääkis ta.

Täna pärastlõunal said Kiili katlamajas eluohtliku mürgituse kolm soojusfirma töötajat, kes esialgse info kohaselt läksid ilma igasuguse kaitsevarustuseta puhastama masuudimahuteid.