Relv ja laskemoon leiti rutiinse ülevaatuse käigus ööl vastu 6. aprilli. Rong saabus piirile kella 4 paiku varahommikul ning alguses ei olnud piirivalvuritel mingeid pretensioone ei reisijatele ega personalile. Vahetult enne rongi ära saatmist aga huvitusid vene piirivalvurid suletud WCst, mille uksel oli silt “WC ajutiselt ei tööta”. Piiripunkti ametnikud palusid rongisaatjat WC uks avada, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Piiripunkti ülema asetäitja Sergei Vetitnev, kelle alluvad rongi üle vaatasid, ütles, et tualetist leitud laskemoon ja vintpüss polnud kuhugi peidetud, vaid olid nähtaval kohal — kraanikausi all. Kohale kutsuti Kingissepa tolli uurimisrühm ning koerajuht koeraga. Huvitav on, et reisijate sõnul töötas WC varem korralikult. Vähe sellest, see töötas ka pärast seda, kui tolliametnikud sealt ohtliku koorma maha võtsid.

Kingisepa tolli pressiesindaja Julia Koroljova täpsustas, et ülevaatuse jooksul võeti rongilt maha kokku 146 ühikut laskemoona firma OAO Vostok toodetud vintsoontega tulirelvale kaliibriga 5,6 mm ning vintpüss nende padrunitega laskmiseks.

“Konfiskeeritud laskemoon sobib “Margolin” püstolile, jahipüssile ja karabiinidele “TOZ-8M” ja “TOZ-18”, samuti kombineeritud püssile “IŽ56-1,” selgitas Koroljova. Pressiesindaja ei täpsustanud, millist marki vintpüss leiti rongi WCst.

Tallinna–Peterburi ja Tallinna–Moskva liinil sõitvate rongide töö eest vastutab Eesti kontserni Go Group AS kuuluv firma GoRail AS. Go Group ASi pressiesindaja Silvia Päärman üritas mitme päeva jooksul võtta ühendust kõnealuse rongi saatjaga, kuid tulemusteta. See aga pole tähtsusetu, kuna rongisaatja on üks vähestest töötajatest rongis, kellel oli tualeti võti. “Paraku ma ei tea, kus ta on ja millal töötab,” ütles Päärman kadunud rongisaatja kohta.

Praegu asuvad padrunid ja vintpüss Kingissepa tolli ajutise hoiu laos. Seoses ohtliku salakauba leidmisega algatas Venemaa miilits kaks kriminaalasja: tapmiskatse ja salakaubaveo asjus.