Harju maakohtus täna toimunud istungil küsitleti Kesküla röövile ja tapmisele kaasaitamises süüdistatavaid alaealist Jevgeniat ning Elinat.

Kohtus tunnistusi andes rääkis Elina, kuidas ta oli endise korvpalluriga kohtunud internetiportaalis ning viimane olevat talle 300 eurot võlgu andnud. Võla eest soovis Kesküla aga alaealiselt tüdrukult intiimteenuseid saada.

Kui noor neiu aga mehega vahekorda astumisest keeldus, ähvardas endine pallur neiu võla edasi müüa. "Hakkasin kartma, et mind tullakse peksma ja viiakse ära," põhjendas neidis kohtus oma hirmu. Kohtuniku küsimusele, et miks peaks noorele daamile selline mõte pähe tulema, vastas Elina, et vaatab televiisorit ja seal juhtub selliseid asju.

Seega hakkas Elina koos koolikaaslaste Jevgenia, Edgari ning Nikolaiga plaanima mehe röövimist. Seda tunnistasid mõlemad tüdrukud ka täna kohtus. Mida tunnistajad aga omaks võtta ei tahtnud, oli prokuratuuri süüdistus, nagu oleks nad eelnevalt Kesküla mõrva kavandanud.

Kohtualuste mälu värskendamiseks pidi prokurör ette lugema kaks SMS-i, mille mõned päevad enne Edgar Elinale saatis. "Kui vaja, siis tapame ise ära. Peamine, et pappi oleks palju ja raha üles leiaks," seisis esimeses noormehe saadetud SMS-is. Mõned tunnid hiljem saabus Elina mobiiltelefoni veel teinegi sõnum noormehelt: "Kägistan ära, ei tea veel, aga raha kohta küsisid?"

Elina ise põhjendas saadetud SMS-e oma hirmuga Kesküla ees, mida Edgar püüdis leevendada väitega, et neutraliseerib vajadusel Kesküla.

Tänasel istungil jätkati ka alaealise Jevgenia tunnistuse kuulamist, kes end mõrvas süüdi ei tunnistanud.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seoses Kert Kesküla mõrvaga süüdistuse neljale inimesele. 19-aastast Nikolaid ja 17-aastast Edgarit süüdistatakse mõrvas, täpsemalt teise inimese tapmises julmal viisil ja röövimise eesmärgil. Alaealisi Jevgeniat ning Elinat süüdistatakse mõrvale kaasaaitamises. Kõik neli süüdistatavat on varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast.

Politsei pidas Nikolai ja tollal 16-aastase nooruki kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril, ning nad võeti kohtu loal vahi alla.

19-aastane Nikolai Sokolov on kohtus end osaliselt süüdi tunnistanud selles, et lõi Kesküla röövimise käigus noaga. Sokolovi kaassüüdistatav, 17-aastane Edgar tunnistas end mõrvas täielikult süüdi.