Nimelt esitas prokuratuur sel nädalal kriminaalmenetluse raames süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, kelle suhtes kehtib kohtumäärus ametist kõrvaldamise kohta, aga ka MTÜ-le Eesti Keskerakond, endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, volikogu esimehele Kalev Kallole ning viiele ettevõtjale.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas, et partei juhatus on vähemalt kahel viimasel koosolekul arutanud, kas oleks mõistlik kohtuvaidluse asemel prokuratuuriga kokkuleppele jõuda.

“Minu soov on, et erakond tuleb välja nendest kohtuvaidlustest või kohtueelsetest vaidlustest, tuleb välja nendest erinevatest rahalistest võlgadest või võimalikest võlgadest. Minu taotlus ei ole kindlasti see, et iga asja puhul Keskerakond peab pöörduma kohtusse ja minema kohtuteed, vastupidi, erakond peab tegelema oma peamiste põhikirjaliste ülesannetega, mis on Eesti poliitika kujundamine ja seal kaasarääkimine,” leidis Ratas. “Kui on võimalik, siis ma soovin, et just selline oleks keskerakond lähitulevikus,” sõnas Keskerakonna esimees.

"Erakonna kui süüdistatava esindajatel on võimalik taotlusi esitada kaitseaktis, eelistungil ning kohtumenetluses," ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina selle teema kommentaariks Delfile.

Kuna aga ühtegi sellist taotlust esitatud ei ole, siis Kostina sõnul ei soovi prokuratuur esitamata taotlustel ega nende võimalikel lahenduskäikudel spekuleerida.

Kui MTÜ Keskerakond peaks nimetatud asjas süüdi jääma, oleks see parteile kui juriidilisele isikule juba teine süüdimõistev otsus. Mäletatavasti oli MTÜ Keskerakond kohtu all ka seoses nn Ivor Onksioni kirjadega. MTÜ Eesti Keskerakond sai toona süüdistuse dokumendi võltsimises juriidilise isikuna ning jäi mullu novembris tehtud riigikohtu otsusega selles ka süüdi ja sai rahalise karistuse 10 000 eurot.