Tallinna ringkonnakohus määras pöörata Malle Kobinale (68) mõistetud nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse täitmisele osaliselt, mõistes kohe ärakandmisele kuus kuud vangistust.

Ringkonnakohus jättis karistusest neli aastat täitmisele pööramata tingimusel, et Malle Kobin ei pane viieaastase katseaja kestel toime uut kuritegu ja täidab ettenähtud kontrollnõudeid.

Samuti määrati, et Malle Kobin on kohustatud käitumiskontrolli ajal osalema kriminaalhooldaja määratud sotsiaalprogrammis.

Pärnu maakohus mõistis 2020. aasta 24. augusti otsusega Kobini süüdi omastamises, alaealistelt seadusliku aluseta vabaduse võtmises ja nende kehalises väärkohtlemises ning karistas teda nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Ringkonnakohtu hinnangul pole alust arvata, et Kobini karistusõiguslik mõjutamine uute kuritegude toimepanemisest hoidumiseks täidab oma eesmärgi vaid pikaajalise reaalse vangistuse ärakandmisega. Seetõttu leidis ringkonnakohus, et Kobini isikuandmetest lähtudes on alust tema tingimisi karistusest vabastamiseks. (Novembri lõpus toimunud istungil nentis ringkonnakohtunik Ivi Kesküla, et karistust määrates tuleb võtta arvesse pärast maakohtu otsuse kuulutamist tekkinud haigusjuhtumit.)

Ringkonnakohtu hinnangul ei olnud maakohus piisavalt arvestanud Kobini isikut, mõistes teise astme kuritegusid toime pannud, varem karistamata isikule küllaltki pikaajalise reaalse vangistuse.

Apellatsioonikohtus süüdistatav küll oma süüd ei tunnistanud ega väljendanud ka kahetsust toimepandu pärast. Samal ajal süüdistatav siiski väljendas siirast kahetsust selle üle, et ta mingil ajal ei leidnud teistsuguseid võimalusi, ei nõudnud tugiisikuid ning lasi ennast mõjutada ametnike veenmistest ja lapsed oma koju võttis.

Ringkonnakohus leidis, et süüdistatava väljendatu näitab, et ta on hakanud kriitilisemalt oma käitumist hindama, nentides, et oleks võinud teisiti käituda.

Seetõttu oli ringkonnakohtu hinnangul piisav alus arvata, et süüdimõistetu ei pane enam uut kuritegu toime ning nelja aasta ja kuue kuu pikkuse, seega küllaltki pikaajalise reaalse vangistuse mõistmine pole põhjendatud.

Kohtu hinnangul tuleb aga Kobin allutada katseajal käitumiskontrollile. „Arvestades eelkõige M. Kobini poolset suhtumist toimepandud tegudesse, siis tuleb tema edaspidise käitumise üle teostada järelevalvet, allutades ta kriminaalhooldusele. Ringkonnakohus leiab, et M. Kobiniga on vajalik läbi viia sotsiaaltöö, et aidata tal täielikult aru saada käitumise ebaseaduslikkusest, selliste n-ö kasvatusmeetodite lubamatusest ja oma tegude võimalikest negatiivsetest tagajärgedest laste psüühikale. Samuti tuleb kohustada M. Kobinit osalema kriminaalhooldaja poolt määratud sotsiaalprogrammis, mille abil M. Kobin saaks oskused talitseda oma julmust ja vägivaldsust,“ märkis ringkonnakohus.

Ringkonnakohtu hinnangul ei ole põhjendatud Kobini täielik karistuse kandmisest vabastamine, arvestades süü suurust, aga ka süüdistatava suhtumist kuritegudesse. Kohaldatakse tema osaliselt karistuse kandmisest vabastamist. „Kobinile tuleb anda tõsine hoiatus nn šokivangistuse näol, et ta kogeks, milliste vabadusepiirangutega on vangistus seotud, ning mõistaks oma tegude täielikku lubamatust,“ selgitas kohus.

Kokkuvõttes pidas ringkonnakohus põhjendatuks määrata kohe ärakandmisele kuuluva karistuse pikkuseks kuus kuud. Ülejäänud nelja aastane vangistus jäetakse täitmisele pööramata, kui süüdistatav ei pane seadusest tuleneva maksimaalse viie aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu ja täidab talle katseajaks pandud kontrollnõudeid ja kohustusi.

M. Kobinile määratud viie aasta pikkune katseaeg hakkab kulgema alates 14. detsembrist 2020. Käitumiskontrolli nõuete kohaldamist alustatakse pärast kohtuotsuse jõustumist.

Ringkonnakohtu otsus ei ole jõustunud, seda võib vaidlustada 30 päeva jooksul.

***

Augusti lõpus mõistis Pärnu maakohus endise aasta ema ja kasuperede liidu juhi Malle Kobina (68) neljaks ja pooleks aastaks vangi. Kobin palkas pärast otsuse kuulutamist endale veel ühe kaitsja ja kaebas otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse.

Süüdistuse järgi vägivallatses Kobin enda viie kasulapse kallal: lõi neid käe ja jalaga, pani mitmeks päevaks luku taha ja sundis ühe koha peal seisma mitu korda mitme aasta jooksul. Pärnu maakohtu lahendi kohaselt pani Kobin aastatel 2016–2019 toime 12 kuritegu viie 9–17-aastase kasulapse vastu.

Süüd ei tunnistanud Kobin omaks ei Pärnu maakohtu ega Tallinna ringkonnakohtu istungil, väites, et lapsed on kõik välja mõelnud. Küll aga väljendas ta novembri lõpus toimunud ringkonnakohtu istungil esimest korda avalikult kahetsust: „Väga siiralt kahetsen, et ma teatud hetkedel ei leidnud teistsuguseid võimalusi. Siiralt kahetsen, et ma ei nõudnud KOV-idelt tugiisikuid, ja kahetsen, et lasin ennast mõjutada abivajavatest lastest ja probleemide ees seisvatest ametnikest, mille tagajärjel need rasked lapsed oma koju võtsin.”

Kobina perega seotud hiidlased rääkisid aga Eesti Päevalehele õudusi, mida nad oma silmaga näinud olid. Nad kirjeldasid, kui hästi suhtub Kobin oma lastesse ja kui halvasti räägib ta kasulastest. Samuti seda, kuidas ta ei varjanud, et kasulapsi lukustas ja karistas. Kuidas kõik justkui teadsid, aga vaikisid.