Eesti Päevaleht kirjutas juba juuni alguses, et 31. mail keskturu juurest leitud autopommi sihtmärk võis olla auto omanik kunagine suurärimees Igor Savenkov, kelle kontor asus sealsamas lähedal.

Kaitsepolitsei töötajad pidasid 37-aastase ja 60-aastase mehe kinni esmaspäeval, 30. juulil. Nad said kahtlustuse mõrvakatses ja lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises.

Kriminaalmenetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu ütles, et kuriteo üksikasjadest pole veel võimalik laiemalt rääkida. „Kahtlustatavate vahistamiseni jõuti vaid kaks kuud pärast uurimise algust, nüüd saame hakata täpsemalt uurima teo motiive ja asjaolusid,“ selgitas Kasesalu.

Kasesalu sõnul polnud kahtlustatavad õiguskaitseasutustele tundmatud, ühel neist on politseiga varasemast rohkem kokkupuuteid olnud ning teisel vähem.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna sõnul saab väita, et operatiivteenistuste koostöös hoiti ära kõige raskemad tagajärjed.

„Lõhkeainega seotud kuriteod, eriti veel avalikus kohas, on väga ohtlikud suurele hulgale inimestele,“ sõnas Heldna. „Suure plahvatusjõuga lõhkeaine kurjategijate käes on lisaks ka vägagi tõenäoline julgeolekuoht.“

Heldna kinnitusel ei ole kurjategijatel tihti vahet, kas nad müüvad lõhkeainet ja lõhkeseadeldisi kuritegelike arvete klaarimiseks või äärmusliku maailmvaatega inimestele. „Siin põimuvad nii organiseeritud kuritegevuse kui ka terroristide huvid, mida nii mõnelgi juhul on pea võimatu eristada.

Just seetõttu pööravad lisaks politseile suure koguse lõhkeainega seotud kuritegudele teravdatud tähelepanu ka julgeolekuteenistused nii Eestis kui ka mujal maailmas.“

Kriminaalmenetlust alustati tänavu 31. mail, kui Tartu maantee 53 maja juurest leiti sõiduauto alt lõhkekeha. Politseipatrullid piirasid inimestele ohutsooni ligipääsu ja päästeameti demineerimiskeskuse töötajad eemaldasid lõhkekeha sõiduki küljest ning kõrvaldasid ohu.

Eesti Päevalehe andmetel on auto omanik Igor Savenkov, kelle kontor asub samal aadressil – Tartu maantee 53.

Praegu avalikkuse tähelepanust eemaldunud Igor Savenkov kuulus veel tosin aastat tagasi Eesti ärieliiti. Oma Tartu maantee büroos toonast juhtivat venekeelset ajalehte Molodjož Estonii välja andnud ärimees kontrollis Onistari viinavabrikuga kolmandikku siinsest viinaturust, omades riigi ainukest piiritusetehast Rakveres ja Moes.

Samuti kuulus Savenkov jalgpallimeeskonna Levadia omanikeringi. Käsikäes Paldiski endise linnapea Jaan Möldriga määras ta sajandi alguses selle väikelinna ja Paldiski Põhjasadama käekäiku.

2009. aastal läks Onistar pankrotti, sest tema varade väärtus ei katnud isegi poolt ligi miljoni euroni ulatunud kohustustest. Tõenäoliselt said viinaärimehe raskused alguse 2005. aastal, kui riigikogu sätestas alkoholi maksumärkide kasutusele võtmise ja maksupoliitika karmistus.