Viru ringkonnaprokurör Rita Hlebnikova süüdistas Kärbergi selles, et ta oli firma juhina jätnud aastatel 2000-2002 mitmesuguseid petuskeeme kasutades riigile tasumata makse ligemale 4,5 miljoni krooni ulatuses, kirjutab Põhjarannik.

Kärbergi väidetavat kuritegu uuris maksupettuste uurimise keskus enam kui viis aastat.

Kärberg oli kohtu all alates eelmise aasta augustist. Lisaks näitasid kohtus ülekuulatud tunnistajate ütlused, et enamik neist ei mäletanud toimunud tehinguid, mille kohta nad olid ütlusi andnud mitu aastat tagasi.

Tänavu juunis loobus maksuamet Kärbergi suhtes 4,5 miljoni krooni suurusest tsiviilhagist, sest vahepeal tehtud riigikohtu lahendist tulenes, et tasumata maksuvõlga ei saa samastada maksukuriteoga tekitatud kahjuga ning et maksunõue tuleb esitada maksumenetluses. Samas ei soostunud maksu- ja tolliamet maksusaladuse hoidmise kohustusele viidates kommenteerima, kas maksumenetluse käigus on veel võimalik Paul Kärbergilt ja/või Peipsi Grupilt 4,5 miljonit krooni sisse nõuda või on selleks nüüdseks võimalused juba käest lastud.

Prokurör Rita Hlebnikova sõnul oli sellises olukorras otstarbekas kriminaalmenetlus lõpetada, sest oli selge, et arvestades Kärbergi tervislikku seisundit, pole sedavõrd mahukas ja keerulises kriminaalasjas võimalik mõistliku aja jooksul kohtulahendini jõuda.

Samuti lähtus ta sellest, et kui kuriteo eest, milles Kärbergi süüdistati, on karistuseks ette nähtud kas kuni kolmeaastane vabaduskaotus või 25 000 krooni suurune trahv, siis juhul, kui Kärberg nõustub ise tasuma 100 000 krooni, ei saa riik kahju.

Omalt poolt loobus Kärberg ka võimalusest taotleda riigilt kompensatsiooni. Et tema kriminaalasja kohtueelne menetlemine oli veninud viie ja poole aasta peale, tegi Euroopa inimõiguste kohus tänavu suvel Eesti valitsusele ettepaneku tasuda Paul Kärbergile 4000 eurot ehk üle 62 000 krooni hüvitist varaliste ja mittevaraliste kahjude katteks.

Koos kriminaalmenetluse lõpetamisega vabastas kohus ka tsiviilhagi tagamiseks arestitud Kärbergile kuuluvad neli kinnistut Alajõe ja Lohusuu vallas.