Käesoleva aasta viie kuuga on politsei alustanud menetlust 1749 liiklusõnnetuse osas, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 31 protsenti vähem, teatas politseiamet.

Kannatanuga liiklusõnnetusi oli viie kuu jooksul 529, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga samuti 31 protsendi võrra vähem.

„Vaatamata sellele, et liiklusõnnetuste arv on vähenenud, on joobes juhtidega toimunud liiklusõnnetuste osakaal jäänud samaks,“ nentis politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna liiklusjärelevalve talituse komissar Riho Tänak. Tänavu viie kuu jooksul toimunud 529st kannatanuga liiklusõnnetusest toimus alkoholijoobes sõidukijuhi süül 85 õnnetust ehk 16 protsenti.

Juunikuus on igal nädalavahetusel toimunud joobes juhi süül viis kuni seitse raskete tagajärgedega liiklusõnnetust. Kokku on politsei tabanud juunis 295 alkoholijoobes sõidukijuhti.

Maikuu statistika näitab, et endiselt on valupunktiks ka joobes jalgratturid ja mopeedijuhid. Jalgratturid panid mais toime 467 rikkumist, millest 54 protsenti on toime pandud joobes. Mopeedijuhtide poolt toime pandud rikkumisi registreeriti 337. Neist 31 protsenti on liiklusnõuete rikkumised, mis on toime pandud joobes.

Seoses lähenevate pühade ja koolilõpupidudega võtab politsei tugevdatud järelevalve alla paigad, kus pidustused toimuvad. Politsei paneb inimestele südamele, et sõidukit ei tohi juhtida purjus peaga ega väsinuna. „Mõistlik on enne tähistamist kokku leppida, kes on seltskonnas kaine autojuht, kes vastutab seltskonna turvalise liikumise eest punktist A punkti B,“ ütles komissar Riho Tänak. „Pärast pikka pidu ei maksa kohe autorooli istuda. Enne sõidu alustamist peab ka kaine juht ennast välja puhkama.“

Juunis ja juulis pöörab politsei suuremat tähelepanu alkoholijoobes sõidukijuhtidele. Politseid toetab Maanteeameti kampaania „Sõida kaine peaga!“, mis kestab läbi suve. Joobeseisundis sõiduki juhtimise eest võib politsei karistada rahatrahviga kuni 18 000 krooni ja juhtimisõiguse peatamisega kuni üheksaks kuuks. Teistkordne joobes juhtimine võib tuua reaalse vanglakaristuse.