Alaealine tarbis suitsuvaba tubakatoodet Jõhvi gümnaasiumi tualettruumis ning ta tabati kooli personali abiga. Suitsuvaba tubakatoote tarbimise eest määrati alaealisele rahatrahv, teatas Vaivara vallavalitsus.

Sel aastal on samas piirkonnas tabatud neli suitsetavat alaealist, kellest kaks olid alla neljateistaastased. Vestluses alaealistega on selgunud, et suitsetamise üheks peamiseks põhjuseks on soov meeldida endast vanematele – juba suitsetavatele sõpradele. Tunnetades, et neid ei võeta sõpruskonnas omaks ja et nad ei ole sõprade poolt tõsiselt võetavad, sirutatakse käsi tubakatoodete järele. Seega soovitakse läbi suitsetamise näidata ennast „tegijana“.

Viimase aja trende jälgides võib Vaivara vallavalitsuse menetlusteenistuse juhataja ülesandeid täitva Marek Ranne sõnul öelda, et noored on üle minemas suitsuvabade tubakatoodete tarbimisele. See võib olla seotud sellega, et nende puhul on vahelejäämise võimalus kaduvväike, kuna seda liiki tubakatoodete tarbimist on keerulisem avastada.

Suitsetavate alaealiste tabamiseks teeb menetlusteenistus koostööd peale Jõhvi gümnaasiumi veel teistegi menetlusteenistuse teeninduspiirkonnas asuvate õppeasutustega. „Püüame oma igapäevaste toimetustega muuta alaealistel suitsetamise võimalikult „ebamugavaks“,“ öeldi teates.

Tubakaseaduse kohaselt on alla kaheksateist aasta vanusel isikul suitsetamine või suitsuvaba tubakatoote tarvitamine ning tubakatoote omandamine ja omamine keelatud. Seadusandja näeb karistusena nende nõuete rikkumise eest kuni 10 trahviühikut ehk 40 eurot.

Et varakult jälile saada lapse võimalikule tubaka tarbimisele ja et lapsevanem saaks varakult võtta tarvitusele vajalikud meetmed suitsetamise tõkestamiseks, kutsub menetlusteenistus üles kõiki lapsevanemaid olema oma laste suhtes tähelepanelikumad.