Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ütles ERR-i uudisteportaalile, et 29. jaanuaril saatis süüdistatav Jüri Rosin (60) kohtule avalduse, milles väitis, et ta ei saa liikumisvõimetuse tõttu kohtuistungile ilmuda ning kohus peab tema kohaletuleku kohtusse korraldama.

Rosina kaitsja advokaat Ahto Sirendi ütles tänasel kohtuistungil, et Rosinal ei ole raha, et endale transporti korraldada, kuid soovib kohtuistungil olla.

Kohus tõdes, et antud juhul puudub kriminaalmenetluse seadustikust tulenev mõjuv põhjus mitte ilmuda kohtuistungile, sest avaldus ei sisaldanud teadet, et mees ei saa osaleda, vaid seda, et tal puudub transpordivõimalus.

Seetõttu leidis kohus, et tuleb korraldada Rosina sundtoomine, mille peale politsei mehe täna istungile toimetas.

Vaidles inimõiguste kohtus riigiga

Kuue aasta ja üheksa kuu pikkust vangistust kandev Rosin sundis süüdistuse järgi 2005. aastal osalema endaga seksuaalperverssustes 11-aastast poissi ja 17-aastast noorukit. Samuti mõjutas Rosin alaealisi alkoholi tarvitama ning kasutas suguühtesse astumiseks olukorda, mil need ei olnud võimelised vastupanu osutama.

Politsei pidas Rosina kinni 2005. aasta 16. detsembril. Lisaks poiste vägistamisele mõistis kohus Rosina süüdi alaealisele pornograafilise pildi näitamises, lapseealiste seksuaalses ahvatlemises ja alaealiste kallutamises alkoholi tarvitamisele.

Euroopa inimõiguste kohus leidis oma enam kui aastataguses lahendis, et vägistamise eest kuueks aastaks vangi saadetud Jüri Rosin ei saanud õiglast kohtupidamist ning Eesti riik peab nüüd Rosinale üle 5000 euro kompensatsiooni maksma.

Inimõiguste kohus tuvastas mullu detsembris tehtud otsuses viie poolthäälega kahe vastu, et Rosina üle kohtupidamises rikuti inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonis sätestatud õigust õiglasele kohtumenetlusele ja tunnistajate küsitlemise õigust. Nimelt ei võimaldatud Rosinal kohtus esitada küsimusi alaealisele tunnistajale, seisab kohtulahendis.