„Kohus pidas täna eelistungit, kus otsustati asi lahendada kokkuleppemenetluses. Indrek Mandre tunnistas oma süüd ja oli nõus prokuröri pakutud karistusega. Mandre tunnistati kohtuotsusega süüdi prostitutsioonile kaasaaitamises ja samuti äriühing, mille pädev esindaja ta oli, Mandre BMS OÜ,“ rääkis Delfile riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Mandret karistati kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest pool aastat on eelvangistuses juba kantud. Ülejäänud ligi kaks aastat vangistust asendati üldkasuliku tööga. „Üldkasuliku töö tundideks oli pea maksimum arv tunde – 1458 tundi, mis tuleb kahe aasta jooksul alates tänasest päevast ära teha. Kogu selle aja jooksul allub Indrek Mandre ka kriminaalhooldaja kontrollile,“ selgitas Evestus.

Süüdi mõisteti ka äriühing ning sellele mõisteti karistuseks rahatrahv 6000 eurot, mis tuleb tasuda aasta jooksul.

„Kriminaalmenetluses tuvastati ka summa, mida Indrek Mandre Luksemburgi ja Kreeka kahelt klubilt süüdistuses etteheidetud aja jooksul sai. Kuritegeliku tegevusega teenitud tuluks oli kokku circa 70 000 eurot,“ kõneles Evestus. Summa on Mandrel ära kulutatud, kuid see mõisteti välja. „Kui Mandre seda summat ei tasu, siis on arestitud tema nimel olev kinnitu Tallinnas Wismari tänaval, mis summa mittetasumisel maha müüakse ja riigituludesse pööratakse.“

Klubidega koostööst tulnuks loobuda

Mandret süüdistati selles, et ta mitukümmet naist värbas tööle, sõlmis nendega agendilepingud nii Luksemburgis kui ka Kreekas asuvasse klubisse, kus lisaks tantsija ülesannetele eeldati naistelt ka tasu eest intiimteenuste osutamist ehk prostitutsiooniga tegelemist.

Neis klubides Evestuse sõnul kelleltki vabadust ei võetud ning vägivalda prostitutsioonitööle sundimisel ei kasutatud, kuid naisi keelitati ning eeldati, et suurema kasu teenimise huvides hakkavad tüdrukud teenust osutama.

„Indrek Mandre, teada saades, et naistelt eeldatakse muuhulgas sellist tööd, saatis naisi sinna ikka edasi. Enamik naisi tuli sealt kohe ära või keeldus, kuid etteheide on selles, et teada saades, et kahes klubis tegeldakse selliste tegevustega, oleks pidanud kohe koostööst loobuma, aga ta saatis naisi sinna ikkagi edasi [lootes], et nad asuvad seal prostituutidena tööle ja tema teenib sellest omakorda tulu,“ selgitas Evestus, miks Mandre muul viisil prostitutsioonile kaasa aitamises süüdi mõisteti.

Evestus märkis, et kuna keegi edasikaebamise soovi ei avaldanud, siis saadetakse otsus selle nädala jooksul jõustumisele, seda muuhulgas Tallinna vangla kriminaalhooldusosakonda, Mandrele määratakse ka kriminaalhooldusametnik, kes korraldab sobiva üldkasuliku töö.

Mandre on katseajal olnud kriminaalhooldusel ka maksukuriteo eest. Selle karistuse osa asendati samuti üldkasuliku tööga. Kriminaalhooldajale tuleb aru anda oma elu, töökoha ja oma tegevuse kohta, tavaliselt ühe või kahe kuu tagant. Aru tuleb anda ka näiteks kuu jooksul tehtud üldkasuliku töö tundidest.