“Koer nuttis ja kiunus valust ning mina nutsin koos koeraga,” kirjeldas kuueaastase isase Totulotu perenaine Linda (nimed muudetud – toim) esmaspäeva hommikul koduõuel avanenud vaatepilti. “Täitsa jube. Kõige hullem oli kuulda, kuidas su kõige parem sõber niutsub, siiamaani on kehv tunne hinges,” lisas kolli-taksi segu loomakese omanik Kaido, kirjutab Meie Maa.

Linda sõnul pannud rebasekarva pruunikas Totulotu esmaspäeva hommikul üheksa paiku koduõuelt üle tee naabrimehe kahe emase koeraga ajama. Paar tundi hiljem naasnud aga koerake pererahva hinnangul läbilastud käpaga. “See oli tõesti suur ja sügav haav, loomakese parempoolne esikäpp rippus nahariba abil,” meenutas Linda, lisades, et tegi koera haigele käpale elementaarse lahase ja helistas seejärel pojale, kes kutsa linna tohtri juurde viis.

Linda teadmisel liikus nende pere lemmikloom kogu suve vaid koduõuel ja üle tee naabrimehe hoovil, kaugemal külas polevat ta käinud. “Sinna, et isane loom jooksuajal emaste juures käis, pole midagi parata. Looduse vastu ju ei saa,” nentis Totulotu omanik Kaido.

Külaelanike juttude põhjal on Asukas relv ainult ühel mehel ja koeratulistamisi on külas ette tulnud varemgi. “Viis aastat tagasi lasti külas maha minu tüdruksõbra koer, kaks aastat tagasi tulistati ühele koerale külje sisse,” mäletas Kaido.

Loomatohter Margus Birkenfeldt, kes Totulotule üleeile abi osutas, ütles, et Saaremaal on viimasel aastal koerte ja kasside tulistamine kordades sagenenud ja hea, et inimesi pole veel tulistatud. “Loomapidamine on Saaremaal korrast ära ja õigustada pole siin kedagi vaja. Ei omanikku, kes laseb oma looma mööda maailma rändama, ega tulistajat.”

Totulotu vigastatud esijalast rääkides sõnas tohter, et ei julge väita, nagu oleks loom viga saanud tulistamise tagajärjel, kuna koera käpast ta kuuli ei leidnud. Ometi viitavat randmeliigese juures olev läbi luude auk ja killuta luu, et hammustamine või autoõnnetus seda põhjustada ei saanud.

Samas märkis Birkenfeldt, et taolised juhtumid pole alati üks-ühesed ja must-valged ning tõe jaluleseadmiseks soovitas ta siiski pöörduda politsei poole.