„Pärast hiljutisi sündmusi Jaapanis hakkasid internetis levima võlts veebilehed, mis üritavad jätta inimestele muljet, justkui oleks nende kaudu võimalik teha annetusi Jaapani katastroofi ohvritele,“ ütles Lenno Reimand kriminaalpolitseiosakonnast. „Samuti kasutatakse ära tuntud interneti suhtlusvõrgustikke, et saata edasi linke, mis viivad isiku samamoodi mõnele petiste tehtud veebileheküljele,“ lisas Reimand.

Et vältida tüssajate õnge langemist, soovitab politsei inimestel soovi korral annetusi teha vaid ülemaailmselt tuntud abiorganisatsioonide kaudu. Kindlasti tuleks arvutis kasutada ka usaldusväärseid ja uuendatavaid viirusetõrjeprogramme. Samuti ei tohiks ennast petta lasta mõne tuntud organisatsiooni sümboolika kasutamisest mõnel suvalisel veebilehel.

Lenno Reimandi sõnul pole sellised skeemid midagi uut. „Samasugust viisi inimestelt raha väljapetmiseks kasutati ka näiteks pärast maavärinat Haitis või orkaan Katrinat Ameerika Ühendriikides, kus kelmide ohvriks langes suur hulk inimesi,“ lausus Reimand.

Endiselt levivad internetis ka nn lotovõiduskeemid, kus inimese e-postile saabub kiri lotovõidust. Sellisel puhul tasub meeles pidada lihtsat reeglit: kui pole lotot mänginud, siis ei ole võimalik ka lotoga võita. Pettusele viitavad samuti ka soov saada võidu väljamaksmiseks ettemaksu ning vigane kirjakeel. Kindlasti ei tohiks sellistele kirjadele vastata ega enda kohta andmeid saata.