Pärnu maakohtust öeldi Delfile, et 15. sajandist päritmüntide müüjatele Peeter Tiismaale ja Kalev Truumanile mõisteti mõlemale rahaline karistus 400 päevamäära ehk 1280 eurot.

Kohtuotsuses on märgitud müntide turuväärtuseks 62476 eurot, mehed müüsid need 24000 eest, millest reaalselt jõuti neile maksta 16000 eurot.

"Arheoloogiamälestiste ekspertnõukogu otsuse kohaselt on Kalev Truumani ja Peeter Tiismaa poolt üleskaevatud müntide (Rauksi aarde) puhul tegu kultuuriväärtusega leiuga, millel on Eesti ajaloo ja kultuuri ning teadusliku uurimise seisukohalt erakordselt suur ja hindamatu väärtus," selgitas Pänu maakohtu esimehe abi Elo Kirsipuu.

Ostja jäi Kirsipuu sõnul ilma nii rahast kui müntidest, tema ja vahendaja osas kriminaalmenetlus lõpetati. "Tegemist on kriminaalkorras karistamata inimestega ning kuritegudega kellelegi reaalselt kahju ei tekitatud. Mündid antakse pärast lõpplahendi saamist üle riigile ning kohtu hinnangul puudub asjas ka avalik menetlushuvi.

2012. aasta 16. septembril otsisid Tiismaa ja Truuman Varbla vallas Rauksi külas metalliotsijaga aardeid. Otsija piiksuma ja mehed kaevasid välja aastatest 1447–1645 pärit 5182 münti.

Tiismaa ja Truuman jätsid leiust teavitamata ning müüsid mündid 16 000 eur eest ostjale.