Kümnele kahtlustatavale on esitatud kahtlustused peamiselt seoses Murru vanglas 4. augustil toimunud juhtumiga, kus ühest vangla kambrist leiti kinnipeetava Igori vägivallatunnustega laip, teatas Delfile prokuratuuri pressiesindaja.

Sealhulgas on erinevatele kinnipeetavatele esitatud kahtlustused tapmisele kihutamise, tapmisele kaasaitamises, kehalises väärkohtlemise või kuriteost mitteteatamise tunnustel.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ja kaitsepolitseiameti koostöös menetletava kriminaalasja raames on ilmnenud, et karistuse kandmisel rakendatav vangistusrežiim Murru vanglas ei takistanud kinnipeetavaid uute kuritegude toimepanemisel, mistõttu oli prokuratuuril küllaldane alus arvata, et vangistusrežiimi tingimustes viibides võivad nimetatud kinnipeetavad jätkata kuritegude toimepanemist. Seetõttu taotles eriasjade prokurör isikute vahistamist ja nende paigutamist eelvangistusrežiimile, misjärel nad paigutatakse teistesse kinnipidamisasutustesse.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas käesoleval aasta mai lõpus Murru vanglas toimuva selgitamiseks kriminaalmenetlust ametiseisundi kuritarvitamise tunnustel, kuna esialgsele informatsioonile tuginedes tekkis kahtlus, et mõned vangla kinnipeetavad omavad mõjuvõimu nii kaaskinnipeetavate seas kui vanglaametnike suhtes, kasutavad side pidamiseks vanglas keelatud sidepidamisvahendeid ning jätkavad ka vangistuses kuritegude toimepanemist. Nimetatud kriminaalasjaga liideti augustis kriminaalasi, mis puudutab eelmainitud kinnipeetava surma juhtumit 4. augustil.

Esmaspäeva (4.09) varahommikul toimus Murru vanglas seni Eestis ulatuslikum läbiotsimine vangla territooriumil, kus osalesid vanglate eriüksus, kaitsepolitseiamet, keskkriminaalpolitsei eriüksus K-komando ja Põhja politseiprefektuur ning justiitsministeerium.

Operatsioonil osalesid vahetult ka menetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Steven-Hristo Evestus ja Põhja ringkonnaprokuratuuri valveprokurör. Vanglas läbi viidud operatsiooni üldjuhiks oli vanglate eriüksuse ülem Toomas Malva.

Läbiotsimise käigus leiti mitmete kinnipeetavate juures keelatud esemeid. Ära võeti mobiiltelefone, süstlaid, tera- ja lõikeriistu — so esemeid, mida vangid tulenevalt kinnipidamiskohas kehtivatest sisekorraeeskirjadest omada ei või.

Kriminaalmenetlust juhtiva Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Steven-Hristo Evestuse sõnul peab edasine eeluurimine tuvastama selle, kuidas vanglas keelatud esemed kinnipeetavate kätte jõudsid ning tegema kindlaks vanglaametnike võimaliku seotust nimetatud esemete jõudmisel kinnipeetavateni.

Käesoleval aasta alguses loodi Põhja ringkonnaprokuratuuris eriasjade prokuröri ametikoht, mille eesmärgiks on vanglatega seotud tava- ja organiseeritud kuritegude menetlemine.