Selleks kutsus Uppsala maavalitsus ellu projekti "Riigi ja avalikkuse vahelise kriisikommunikatsiooni korraldamine" ja kaasas sellesse vastava ala spetsialiste mitmetest naaberriikidest, sealhulgas ka Eesti häirekeskusest.

Viimaste aastate jooksul on mitmed kriisiolukorrad, nagu näiteks vulkaanilisest tegevusest põhjustatud tuhapilved, metsapõlengutest leviv suits, tugevad tormid ja pandeemia oht näidanud, et inimeste operatiivset hoiatamist ja informeerimist on vaja veelgi efektiivsemaks muuta.

Projekti käigus otsitakse häid lahendusi olukordadeks, kus on vaja avalikkust hoiatada ja teavitada olulistest õnnetustest või on vaja võimalikult kiirelt korraldada suure hulga inimeste samaaegset abistamist. Aga ka näiteks selleks, kui väga paljud inimesed otsivad samaaegselt päästeasutuselt infot sündmuste või edasise tegevuse kohta.

Suurõnnetuste ja hädaolukordade ajal vajavad elanikud varast hoiatust ja oluliselt rohkem informatsiooni kohapeal toimuvast, kui näiteks üksiku majapõlengu või kahe auto kokkupõrke kohta. Inimese jaoks kõige lähem ja tavapärasem info edastamise ning hankimise koht on hädaabinumber 112. Kuid suurte ja ulatuslike õnnetuste ajal ei pruugi hädaabinumber olla võimeline samaaegselt teenindama erakordselt suurt kriisipäringute hulka ning ka neid abivajajaid, keda antud õnnetus või kriisiolukord ei puuduta. Selleks tulebki leida teisi operatiivseid infokanaleid, mille kaudu elanikkonda teavitada ja ka sündmuspaigalt infot koguda nii, et säiliks hädaabinumbri 112 kättesaadavus suurõnnetuse ajal.

Kirjeldatud probleem tekib maailmas iga vähegi suurema kriisiolukorra ajal ja Eesti ei ole siin erandiks. Suurõnnetuste edukaks lahendamiseks vajatakse spetsiaalset infovahetussüsteemi.

Projektis osalemisega hangib Eesti teiste maade kogemusi ja kogub infot erinevatest võimalustest teabevahetuse korraldamiseks. Koostöös mitmete maade tippspetsialistidega leitakse kindlasti parimaid kaasaja tehnoloogilisi võimalusi arvestavaid lahendusi kriisiolukordades kommunikatsiooni korraldamiseks.

Kriisikommunikatsiooni korraldamise arutamiseks korraldab Eesti häirekeskus koostöös Uppsala maavalitsusega 19.-20. oktoobril Tallinnas seminari teemal: “Riigi ja avalikkuse vahelise kriisikommunikatsiooni korraldamine” (Mass Crisis Communication with the Public ehk MASSCRISCOM). Seminarist võtavad osa Euroopa Komisjoni, Soome, Rootsi, Ahvenamaa, Saksamaa ja Islandi ning muidugi Eesti vastava ala spetsialistid.