Teisipäeval kella 12.30 sai G4S juhtimiskeskus tulekahjuteate Tartumaal Rannu vallas asuvast talumajast. Häire edastas maja valvesüsteemiga ühendatud suitsuandur, teatas turvafirma.

Väljakutsele sõitnud turvatöötaja märkas maja kontrollides, et uste ja akende vahelt tuleb musta suitsu. „Esialgne info oli, et majas võib inimene sees olla. Teavitasin juhtunust juhtimiskeskust ja päästeametit,“ rääkis turvatöötaja Tauno.

Turvatöötaja avas maja ukse, kust paiskus talle näkku paks suitsupahvakas. Esikus põlesid jalanõud ja plastämber. „Tulekolde kõrval oli kaheksa kotti kuivi kasehalge,“ ütles turvatöötaja. Nendeni polnud leegid veel jõudnud.

Turvatöötaja jooksis autosse, võttis sealt tulekustuti, kustutas sellega põlengu ja päästis sedasi maja suuremast tulekahjust. Hoonesse sisse polnud tal aga võimalik enam minna, kuna see oli paksu suitsu täis.

Sündmuskohale saabunud päästemeeskond saatis majja suitsusukeldujad, kes kontrollisid ruumid üle. Samuti lasid nad tulekahjukolde kindluse mõttes veel kustuti ja ämbritäie veega üle, et vältida võimalikku taassüttimist. Ühtegi inimest hoones ei viibinud.

Maja sai suitsu ja tahmakahjustusi. Esikus sai leekidest kahjustada ruutmeetri jagu põrandat, osa seina ja mõni paar jalanõusid.

Tulekahju sai alguse plastämbrist, kuhu oli ahju kütmise järel pandud kuum tuhk. Turvatöötajad ja päästjad juhivad tähelepanu, et koldest eemaldatud külm tuhk tuleb alati panna mittepõlevast materjalist anumasse, näiteks plekkämbrisse, ning eemale süttivatest materjalidest. Söed võivad tuhas hõõguda nädala või isegi kauem. Kilekotti või plastmassämbrisse tuha panek on keelatud ja võib põhjustada ränkade tagajärgedega tulekahju.