Täna hommikul koges libedust omal nahal näiteks kaubikujuht, kes Tartu lähedal teelt välja ja kraavi libises.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk ütles Delfile, et Lõuna prefektuuri teeninduspiirkonnas sagenesid libedusest tingitud liiklusõnnetused täna kella kaheksast alates. Kahe tunni vältel on juhtunud kokku 12 kergemat avariid, milles inimesed viga ei saanud.

Näiteks kella 8.13 ajal teatati avariist Otepää vallas Pedjamäe külas, kus raskeveokijuht sõitis libedusega teelt välja. Veoki Volvo roolis olnud mees viidi tervisekontrolliks haiglasse. Õnnetuses sai peale sõiduki viga üks elektriliini post. Liiklus sündmuskohal oli ühel sõidusuunal häiritud.

Pärast kella kaheksat sai häirekeskus teate, et Otepää vallas Tatra-Otepää-Sangaste teel on Audi teelt välja kraavi sõitnud. Inimesed viga ei saanud, küll sai kahjustada auto. Sõidukijuhi selgitusel kaotas ta libedal teel masina üle kontrolli ja seetõttu päädis sõit kraavisõiduga.

Lisaks teatati poole üheksa paiku, et Tartus Viljandi maanteel on kokku põrganud Opel ja Volkswagen. Inimesed viga ei saanud ja kahjukäsitlusega tegeleb edasi kindlustus. Avarii põhjustanud autojuht märkis, et ei jõudnud lumiste teeoludega piisavalt kiiresti reageerida ja pidurdada, mistõttu sõitis tagant otsa ees liikunud masinale.

Kella 9.20 paiku laekus teade avariist Ülenurme vallas Külitse alevikus, kus arvatavalt samamoodi libedal teel sõitis Kia teelt välja. Inimesed viga ei saanud, kahjustada sai sõiduk ja sõidutee märgistuse postid.

Midagi on juhtunud ka Jõhvi-Tartu maanteel
Ka kõige parem talverehv ei hoia õnnetust ära, kui juht ise oma sõiduvõtteid teeolude järgi ei korrigeeri.

Lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Alvar Pähkel ütles, et arvestades ilmaolusid, soovitab politsei suverehvid talverehvide vastu vahetada aegsasti.

„Õige aeg rehvivahetusele mõtlema hakata on siis, kui õhutemperatuurid jäävad püsivalt viie soojakraadi juurde. Rehvid tuleks enne külmakraade ära vahetada seetõttu, et temperatuuri langedes muutub suverehv jäigemaks ja rehvimuster ei haaku enam asfaldikonarustega nii hästi kui suvel. Rehvid peavad olema heas korras, vastasel korral on auto raskemini juhitav, pikeneb pidurdusteekond ja ka auto kütusekulu on suurem,“ osutas Pähkel.

Ta rõhutas, et musta jää ja libeduse ohuga tuleb arvestada juba esimeste öökülmade korral. „Musta jää oht on kõige suurem sildadel ja metsavahelistel teedel ning seda eelkõige öötundidel ja varahommikuti. Libedust põhjustavad ka maha langenud märjad lehed, mida näiteks kõrvaltänavates nii kiiresti ära ei koristata.“

Pähkel märkis, et ka kõige parem talverehv ei hoia õnnetust ära, kui juht ise oma sõiduvõtteid teeoludele vastavalt ei korrigeeri. „Talviste sõiduvõtete raudvarasse kuulub suurem pikivahe, järskudest ja hoogsatest manöövritest hoidumine ning teeoludele vastava sõidukiiruse valik.“

Mujal Eestis on lund ja õnnetusi vähem

Ida prefektuuri pressiesindaja Kerttu Krall ütles, et nende piirkonnas oli täna hommikul üks õnnetus: Tallinna-Narva maanteel Kohtla-Järvele sissekeeramise paigas oli plekimõlkimine. Seal käis küll patrull kohal, kuid edasi tegeleb juhtumiga kindlustus.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava sõnas, et ka Põhja-Eestis on täna hommikul juhtunud vaid üks õnnetus: Tallinnas Majaka tänaval Peterburi tee ristil sai autolt löögi 62-aastane naine. Õnneks ta raskelt viga ei saanud.

Pärnamäe teel juhtus öösel liiklusõnnetus, milles hukkus kolm noormeest, kuid seal oli ilmselt rohkem süüdi suur kiirus, kui libedus.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment ütles Delfile, et nende piirkonnas ei sadanud lund, vaid vihma ja teadaolevalt õnnetusi praegu juhtunud ei ole.

Millal talverehve kasutada?
Naastrehve on lubatud Eestis kasutada alates 15. oktoobrist kuni 31. märtsini. Talverehvid on kohustuslikud 1. detsembrist 1. märtsini.