Häirekeskus sai täna teate Rakvere lihakombinaadist, kuna seal on taas ammoniaagileke. "Päästjad teevad praegu sündmuskohal tööd," ütles Delfile Ida päästekeskuse pressiesindaja Helen Tammets.

Täna kell 14.23 teatati häirekeskusele, et Lääne-Virumaal Sõmeru vallas Roodevälja külas Rakvere lihakombinaadis on mees sisse hinganud ammoniaagiaure. Kohale saadeti kiirabi, päästjad Rakvere, Sillamäe ja Kohtla-Järve päästekomandodest koos keemiavarustusega, Rakvere operatiivkorrapidaja ning regiooni vastutav korrapidaja, teatas Ida päästekeskuse pressiesindaja.

Esimesena kohale saabunud päästjad fikseerisid külmutusseadmete torustiku juures üheruutmeetrisel alal ammoniaagiloigu, piirasid ohutsooni (laohoone) ning kontrollisid, et inimesi alal ei viibiks. Keemiavarustusega päästjad koristasid ammoniaagiloigu ning kontrollisid sündmuskoha ära kella 17-ks. Elanikkonnale ohtu ei ole.

Kiirabi toimetas kannatada saanud mehe haiglasse kontrolli. Teise inimese lubasid meedikud pärast kontrolli koju.

„Rakvere lihakombinaadis tekkis kesklaos väiksemat sorti ammoniaagileke, kuid leke peatati kohe omade jõududega. Kogu juhtum endast ohtu ei kujutanud ning juhtumile reageeriti koheselt kutsudes kohale kiirabi ja päästjad. Nüüdseks on päästeamet omalt poolt kõik üle kontrollinud. Mõlemad arstliku kontrolli vajanud meest on nüüd ka kiirabist koju saanud. Kesklaos jätkub töö peale päästjate lahkumist. Õnnetuse asjaolusid uurib edasi HKScan Estonia koostöös tööinspektsiooniga ning täpsem info sündmuse kohta selgub, kui uurimine on läbi viidud,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles Delfile, et kombinaadist toodi tervisekontrolliks haiglasse 21- ja 22-aastane noormees, kes saavad erakorralise meditsiini osakonnas sümptomaatilist ravi. Sümptomid viitavad sellele, et noormehed on kokku puutunud ammoniaagiga. Kiisküla kinnitusel pole patsientide vigastused suured.

Rakvere lihakombinaadis oli ammoniaagileke ka laupäeval, mil kombinaadis juhtunud õnnetuses hukkus inimene ja viga sai kolm inimest, kellest ühe viis kiirabi haiglasse.

Raskes tööõnnetuses hukkus keskealine ammoniaagi külmutusseadmete masinist. Masinist oli töötanud selles valdkonnas terve elu. Lisaks toimetati kiirabiga haiglasse keskealine tehnik.

Ida päästekeskuse pressiesindaja Nelet Verbin sõnas, et kompressoritsehhis lekkis mahutist ammoniaaki.

Tegemist oli külmtootmis kompressori tsehhis masina tavapärase hooldusega, hooldustöid teostasid pika töökogemusega spetsialistid, ütles HKScan Estonia kommunikatsioonijuht Kerstin Aps. Täpsemad õnnetusega seotud asjaolud selgitab uurimine.

Päästetööde juht Indrek Pung rääkis ajakirjanikele, et keemiaõnnetus juhtus hetkel, kui lihakombinaadi töötajad hakkasid remontima ammoniaagitünni rikkis ventiili. Remondi käigus lekkis tünnist ammoniaaki ja selle lekke tulemusena hukkus üks töötaja. Õnnetuse täpsemad põhjused on praegu veel teadmata, lisas Pung. Ammoniaagi leke ei olnud suur, ettevõtte töötajad suutsid lekke omade jõududega sulgeda. Punk ütles, et ohutsooniks määrati ettevõtte hoone, hoonest välja ammoniaagi pilve ei tekkinud.

Õnnetust uurib edasi HKScan Estonia koostöös tööinspektsiooni ja politseiga ning täpsem info selgub, kui uurimine on läbi viidud.

Rakvere lihakombinaadi tehases toimub tootmine esmaspäevast reedeni. Laupäeviti tehas ei tööta ja toimuvad hooldustööd.