Koos kirikuga võtsid tuld ka saare uue ja vana koguduse vahelised lahkhelid. Nimelt on kirikuvarade päästmise käigus tekkinud segadus viinud selleni, et üks kogudus süüdistab teist marodöörluses. „Kuna kirik põles maha, siis käib siin praegu selline vastastikune karjumine,“ kirjeldas Miks olukorda.

Tema sõnul on tegu erakordse olukorraga ja inimestel on vastandlikud arusaamad, kes mida võttis ja mis suunas jooksis. „Kõigil on praegu emotsioonid nii laes, et raske on mingit infot üldse anda. Fakt on see, et osa kiriku varast päästeti, väga suur osa jäi sisse ja kirikut enam ei ole. See on kogukonna jaoks kõige hullem probleem praegu. Fakt on see, et mõlemad osapooled – nii vana kui ka uus kogudus – nutavad, et kirik maha põles. Ta oli mõlema jaoks oluline,“ sõnas vallavanem ja kinnitas, et põlengu põhjuseks on õnnetus.

„See on tragöödia, otseselt süüdlasi ei ole. See ekspert, kes siin kohal on, on 90% kindel, et tegemist on õnnetusjuhtumiga. Mitte süütamise, mitte lohakusega – sellist asja siin ei ole,“ viitas Miks kohapeal käivale uurimisele ja lisas, et põlema läks ühes maha põlenud kodudest seisnud kodumasin, ilmselt külmkapp. Samuti viitas ta, et langesid kokku veel mitmed asjaolud.

„Nii palju asjaolusid langes kokku. Üks kord saja aasta jooksul juhtub selline asi. Tuul oli kõva, põud. Koidula oli remondis.

Miks lükkas ümber info, justkui kohalike vabatahtlike päästjate veepump ei tööta. „Töötab küll. Siin on kaks pumpa ja isegi kui profid kohale tulid, siis neil ei hakanud ka kohe tööle. Saare enda mehed olid sõitnud pühapäeva õhtul linna – kui see oleks laupäeva õhtul juhtunud, siis oleks märksa edukamalt see asi siin läinud. Nii palju kokkulangevusi, et see on absurdi tipp.“

Pärastlõunal saabus päästjatelt ka ametlik kinnitus, et menetlusinspektorite esialgsel hinnangul sai kolme maja ja palvela hävinguga lõppenud põleng alguse kirst-sügavkülmiku elektrisüsteemi rikkest.

Täna tules hävinud Piirissaare palvela

Kell 1.05 teatati häirekeskusele, et Tartumaal Peipsi järves Piirissaare vallas Saare külas põleb lausleegis kaks elumaja. Vanemaealine meesterahvas oli esimesena süttinud hoonest iseseisvalt välja saanud. Kustutustöödele saadeti Räpina, Tartu ja Värska päästjad. Esimesena järve äärde jõudnud Räpina päästemeeskonna toimetas Laaksaare sadamast koos varustusega saarele politsei- ja piirivalveameti kaater. Päästjad jõudsid kohaliku elaniku sõiduautoga sündmuskohale kella 2.26 ajal. Kohe nende järel saabusid saarele ka Tartu päästjad oma paadiga.

Kokku põles päästjate saabumise ajal kolm majapidamist ja süttis palvemaja katus. Põlevasse palvelasse sisenenud päästjad toimetasid välja raamatuid, ikoone, riste ja muud rituaalideks ning usueluks vajalikku. Päästjad lokaliseerisid tulekahju kell 4.33 ning hoidsid ära tule leviku ümberkaudsetele 6-7 majapidamisele.

Tulekahju kustutamist raskendas tugev tuul ja saare ehitusstiil, kus majapidamised asusid lähestikku ning abihooned olid elumajadega kokku ehitatud. Põlengus hävis kolm elumaja koos kõrvalhoonetega ja palvemaja. Tulekahjus lõhkesid mõned gaasiballoonid, kuid ükski inimene viga ei saanud. Esialgsetel andmetel kahes põlenud elumajas kedagi alaliselt sees ei elanud.

Päästajad lahkusid Piirisaare tulekahju kohalt päeval kell 14.46.