"Kulutan saalisistujate närve, seega lõpetan," kõlas Evestuse lõpulause tänasel Harju maakohtu istungil.

Aprillis toimunud istungitel jõudis kohus ära kuulata ja uurida kõik prokuröri esitatud tõendid. 16. aprillil alanud protsessil ei tunnistanud Sukles end tapmisele kihutamises süüdi, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNS-ile.

Nüüd sai kohtuprotsess taas hoo sisse. Teisipäeval küsitles Suklest tema kaitsja ning täna esitas küsimusi prokurör.

Süüdistatav kõndis ütluste andmise ajal mööda kohtusaali ringi, ei vastanud konkreetselt küsimustele ning segas prokurörile vahele. Kohtunik Aime Ivanson tegeles küsitluse tempo aeglustamisega, et kohtusekretär jõuaks protokolli pidada.

Katkendeid ristküsitlusest
Sukles: "Minu vene keele oskus polnud nii hea, et oleksin aru saanud, et Aleksejs [tapmise väidetav täideviija] pakub mulle mõrva."


Sukles: "Palun pange kirja, et
spekuleerib." Prokurör: "Aga ärge spekuleerige." Sukles: "Selge, siis ei saa ka vastata."


Prokurör: "Kas relva ostmise soovi põhjustas reaalne ähvardus? Sukles: "Ma pole kunagi tahtnud relva osta. Ei saa küsimusest aru. Relva oli vaja enesekaitseks."

"Rahulikult. Oodake nüüd - kui te kätega laiutate, siis seda ei saa ju kirja panna. Võtame natuke vaiksemalt ja mitte nii emotsionaalselt," segas Ivanson Suklest.

"Sukles on nii hull, et isegi kaitsja ei saa temast jagu", naljatles istungi vaheajal Suklese kaitsja Küllike Namm.

"Pole varem näinud sarnast vassimist ja keerutamist. Seetõttu loobun õigusest küsimusi esitada," lausus Tullio Libliku kui kannataja esindaja vandeadvokaat Maria Mägi.

Harju maakohus arutas Suklese süüasja esmakordselt möödunud aasta teisel poolel. Mullu oktoobri alguses pidi kohus kuulutama mehe üle otsuse, kuid siis otsustas kohus süüasja tagasi prokuratuuri saata.

Nimelt tekkis kohtul kahtlus eeluurimisel teostatud jälitustoimingute seaduslikkuse üle ning kuna lühimenetluses ei olnud olemasolevate toimikumaterjalide põhjal võimalik kahtlust hajutada, saatiski kohus süüasja tagasi prokuratuuri.

Seekord arutab kohus süüasja üldmenetluse korras, mis annab võimaluse täpsustada andmeid ka jälitustoimingute osas, vahendas BNS.

Suklest süüdistatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb teise inimese tapmisele kihutamise katset.

Süüdistuse kohaselt maksis Sukles 2010. aasta augustis oma endise äripartneri Tullio Libliku tapmise toimepanemise eest ettemaksuna 1000 eurot ja andis tapmise täideviijale sihtmärgi fotod ning muu teo täideviimiseks vajaliku informatsiooni. Ülejäänud summa pidi tapja süüdistuse kohaselt saama pärast teo täideviimist.