Kahtlustused esitati kahele 24-aastasele mehele ja ühele 17-aastasele noormehele. Seni kogutud info annab alust arvata, et mehed müüsid keelatud aineid ka alaealistele.

Meestega oli kinnipidamise hetkel koos 17-aastane noormees, kes lubati peale kontrollimist koju, sest temalt keelatud aineid ei leitud.

Vahetus läheduses pidasid politseinikud kinni ka sõiduauto KIA, mille roolis oli 24-aastane mees, keda kahtlustatakse keelatud ainete ebaseaduslikus käitlemises. Sõidukis viibisid kinnipidamise hetkel 14-aastane tüdruk ja eelpool mainitud kahtlustatava 1-aastane laps, kes anti üle emale. Politseinikud leidsid sõidukist suures koguses erinevaid narkootilisi aineid nagu MDMA-d, kokaiini ning kanepit. Narkootikumide suures koguses käitlemises esitati kahtlustus kahele 24-aastasele mehele ja 17-aastasele noormehele.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Rait Pikaro sõnul on narkokuritegude vastu võitlemise üks prioriteetidest alaealistele keelatud ainete kättesaadavuse vähendamine. „Oleme võtnud oma tähelepanu alla ka õppeasutused, kus meie teada uimasteid õpilastele levitatakse. Alaealiste puhul püüame esmatarvitajad suunata tugiprogrammi. Eelmisel aastal koostöös Tervise Arengu Instituudiga käivitunud programmidesse saame suunata ka täiskasvanud sõltlased. Kuid keelatud ainete müüjad ja teiste tervise arvelt rikastujad peavad arvestama, et neid ootab karistus,“ sõnas talituse juht.

Pikaro sõnul laekus antud kriminaalasjas võimalike müüjate kohta infot muuhulgas ka tähelepanelikelt inimestelt, kes on kahtlast tegevust ja võimalikku narkomüüki täheldanud ning sellest vihjetelefonile teada andnud. „Kaaskodanike tähelepanekud on olulised ning julgustame alati inimesi oma kahtlustest teada andma. Eriti, kui keelatud aineid võidakse müüa alaealistele. Noorte puhul võib õigeaegne sekkumine aidata ära hoida sõltuvuse tekkimise ning narkokurjategijaks kujunemise,“ ütles Pikaro.

Narkootilise aine edasiandmisega alaealisele seotud kuritegusid registreeriti Eestis 2018. aastal 76, mis on võrreldes 2017. aastaga 15% rohkem. Mullu registreeriti ka 13 alalealise narkootilise või psühhotroopse aine tarvitamisele kallutamise kuritegu. Suures koguses narkootilise aine käitlemisega seotud kuritegusid registreeriti eelmisel aastal 1224.

Narkoväärtegusid fikseeriti 2018. aastal kolmandiku võrra vähem (5215 vs 3996) ja ka narkootikumidest põhjustatud surmade arv oli viimaste aastate madalaim.