Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Kõmmari tapmises tema endise abikaasa uut kaaslast, 27-aastast Karel Šmutovit, kes muusikule autoga otsa sõitis.

Ansambli Kosmikud basskitarrist Rätte sai raskelt vigastada eelmise aasta 18. juulil Tallinnas Nõmmel Kivi tänaval. Kiirabi viis ta Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, kus 48aastase mehe elu ei õnnestunud päästa.

Ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi on seisukohal, et Rättele otsasõit ei toimunud juhuslikult ega olnud õnnetus, vaid süüdistatav nägi Audi ees seisnud Rättet ja sõitis talle tahtlikult otsa.

Elektritööde firmat juhtiv Šmutov oli muusiku eksabikaasa uus elukaaslane. Rätte oli ähvardanud oma endise naise ära tappa ja läks talle koju, kus viibis ka Šmutov. Mis seal täpselt toimus, pole seni avalikult teada, kuid meeste vahel puhkes konflikt ja sündmused päädisid tragöödiaga.

Šmutovi kaitsja Sirje Must on varem öelnud, mees ei tunnista end tapmises mingil juhul süüdi. "Ei saa vaielda vastu fakti osas, et Karel Šmutov on põhjustanud oma tegevusega Raivo Rätte surma. Tagajärge ei saa olematuks teha. Šmutov on selgitanud, et ta ei ole tahtnud tappa Rättet. Kaitsjatena leiame, et uurimise käigus ei ole tahtlik teo toimepanemine tõendamist leidnud. Seega tuleb kaaluda kõiki teisi võimalikke variante," ütles Must.

Oma elu viimasel tunnil viibis Kõmmari Rättete peremajas Nõmmel. Peamiselt elas seal tema eksabikaasa Palmi Rätte, Raivo ise oli enamik aega Soomes. Saatuslikul õhtul, kui Kõmmari varem Soomest koju jõudis, oli Palmil külas ka uus elukaaslane, 20-ndate lõpus Karel. Ühe versiooni järgi saatsid Rättete ühised lapsed Raivole pilte perekodus toimunud pidudest, kus tarvitati ka meelemürke, ning just seetõttu otsustas ta varem koju minna. Prokuratuur seda väidet ei kommenteerinud, Palmi Rätte keeldus rääkimisvõimalusest.

Mõni minut pärast keskööd kutsus Palmi Rätte häirekeskusest abi, info edastati kiiresti politseile. Kolm politsei- ja kaks kiirabiautot jõudsid ruttu kohale. Eest leiti vastu aeda sõitnud Audi A6, selle juurest raskes seisus Raivo Rätte ning peahaavadega Palmi Rätte koos elukaaslase Kareliga. Põhja-Eesti regionaalhaigla töötajate ponnistusi ei saatnud edu, Kõmmari suri. Konflikte oli Rättete vahel olnud aga juba varem.

2018. aasta juuni lõpus alustas politsei Raivo Rätte kohta kriminaalmenetlust, kahtlustuste järgi oli ta oma endist abikaasat tappa ähvardanud ja kehaliselt väärkohelnud. Palmi Rätte jagas toona Õhtulehele fotot peahaavast ning lisas, et esimest korda ründas Raivo teda 2011. aastal Pariisis, juhtum fikseeriti Prantsuse Eesti saatkonnas ja Pariisi politseis.

Tapmises süüdimõistmise korral võib kohus mõista kuue- kuni viieteistaastase vangistuse.