Karistuse kandmise algust arvestatakse tema kahtlustatavana kinnipidamisest, möödunud aasta 11. juunist.

Kohtus leidis tõendamist, et Poopuu tegutses kavatsetult, kutsudes kannatanu endaga kohtuma ja vägistas ta. Mõrvasüüdistuses leidis tõendamist tapmise toimepanek vägistamise varjamise eesmärgil, kuid mitte selle hõlbustamise eesmärgil.

Kohus selgitas, et pärast teise inimese tapmist ei ole reaalselt võimalik teda vägistada, kuna vägistamise teoobjekt on seaduse mõttes elav inimene. Tõendamist ei leidnud süüdistatava väide, et kannatanu kägistamine leidis aset viimase nõusolekul. Kohtu hinnangul oli kägistamise puhul tegu vägivallaga ja sooviga allutada kannatanu enda tahtele.

Kohus ei nõustunud Poopuu seisukohaga, et tal puudus tahtlus kannatanu tappa. Kägistamine toimus 4–6 minuti jooksul ja ei ole usutav, et Poopuu ei märganud kägistamise ajal muutusi kannatanu käitumises.

Kohus hindas Poopuu süü suureks, kuid arvestas karistuse mõistmisel kergendava asjaoluna, et ta on menetluse ajal kannatanule hüvitanud kahju enam kui 500 euro ulatuses. Samas ei ole ta oma tegu tunnistanud ja asus pärast kuriteo toimepanekut sündmuskohal kõrvaldama selle jälgi.

Kannatanule ehk tapetud neiu emale tuleb Poopuul mittevaralise kahjuna hüvitada 10 000 eurot ja kannatanu õigusabikulude katteks riigile 2044 eurot. Menetluskuludena tuleb süüdistataval tasuda 9713 eurot.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa on üldjoontes rahul, et kohus nõustus prokuratuuriga Tairo Poopuu süü osas. „Ka kohus leidis, et Poopuu on toime pannud vägistamise ja ühe raskeima kuriteo ehk mõrva,“ ütles Talimaa, kuid lisas, et kohus karistas süüdistatavat prokuratuuri küsitust leebema karistusega. Prokuratuur küsis süüdistatavale eluaegset vangistust.

Talimaa sõnul soovib prokuratuur enne kohtuotsuse vaidlustamise otsustamist tutvuda kohtu tervikotsusega. „Nii vägistamise kui mõrva eest mõistis kohus karistused alla sanktsiooni keskmise määra, kuigi suulistes põhjendustes tõi isegi välja, et vägistamise puhul tuvastati kaks raskendavat asjaolu. Riigikohtu praktikast tulenevalt tähendaks see, et karistus vägistamise eest peaks olema üle sanktsiooni keskmise määra ehk vähemalt üle kümne aasta vangistust, antud juhul oli see kaheksa. Seega esitame me Tartu maakohtule teate apellatsiooniõiguse kasutamisest, et tutvuda kohtu tervikotsuses toodud motiividega ja lõpliku karistuse kujundamise põhjendustega,“ lisas prokurör.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi kutsus süüdistatav eelmise aasta 10. juuni kesköö paiku endaga kohtuma tuttava 17-aastase neiu. Koos sõideti Viljandi järve ääres asuva puhkekoha juurde, kus noormees neiule kallale tungis ja ta vägistas. Süüdistuse järgi pigistas ta vägistamise käigus neiut kätega kõrist, kuni viimane suri. Kägistamise eesmärk oli süüdistuse järgi vägistamise hõlbustamine ja selle hilisem varjamine.

Tairo Poopuu on varem kriminaalkorras süüdi tunnistatud kahel korral, varguse ja vägistamise eest.