Süüdistuse kohaselt keeldusid mitmed Jõhvis asuva Viru vangla kinnipeetavad alates 2015. aasta 12. juunist neile jagatavast toidust, avaldamaks protesti vangla poolt toidujagajaks määratud kinnipeetava suhtes, ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova Delfile.

Muide, seda intsidenti kajastas toona ka meedia ning vangid rääkisid siis ERR-i venekeelsele uudisteportaalile, et toidujagajal oli nende arvates tõsiseid probleeme isikliku hügieeniga. Samuti häiris neid toidujagaja seksuaalne orientatsioon, mistõttu oli tema roll toidu jagamisel neile vastuvõetamatu.

Kuna vangla administratsioon toon aga toidujagajat välja ei vahetanud, siis leppisid toidust loobunud kinnipeetavad omavahel kokku hakata üheaegselt kambrites aknaid lõhkuma. 23. juunil ehk võidupühal kella 22.55 paiku lõhkusid 18 kinnipeetavat Viru vanglas üheaegselt kokku kümnes kambris aknad, kasutades selleks vangla poolt väljastatud metallist lusikaid ja kruuse ning WC-poti loputuskasti kaane tükke.

Selle tulemusena tekkis oht vangla julgeolekule kuna korraga olid pooled osakonna kambritest elamiskõlbmatud ning lõhkumises osalenud kinnipeetavad varustatud nii ennast kui teisi vigastada võivate esemetega, seisab süüdistuses.

Süüdimõistmisel võib vange ees oodata rahaline karistus või kuni kolmeaastane lisavangistus.