Õnnetus juhtus kella 17 paiku õhtul kui Narvast Tallinna suunas liikunud veok kaotas juhitavuse ning paiskus kraavi. Sellele vastu sõitev veok ei saanud piisavalt kiiresti pidama ning sõitis otsa esimese veoki järelkärule, mis teed takistas. Juhid õnnetuses viga ei saanud.

Jõhvi politseijaoskonna avariipoliseinik Uudo Sala selgitas, et õnnetupaigas oli liiklus tugevalt häiritud ning seetõttu tuli kõik maanteel liikuvad autod ümber suunata läbi Sämi-Sonda-Kiviõli tee. „Olukord sündmuskohal oli keeruline, sest üks veok oli pooleldi kraavis ja teise poolega blokeeris teed. Ka kohale tellitud puksiirijuhil oli raskusi veokite vahel manööverdamisega ning oli oht, et tee võib veelgi pikemaks ajaks suletuks jääda.“

Õnnetuspaigale sattus 1. jalaväebrigaadi reservväelane Joonas Kaljulaid, kes parasjagu Kaitseväe raskeveokit juhtis. Avariipolitseinik Uudo Sala sõnul tuli mees ise abi pakkuma, pani käed külge ning tal õnnestus avariilised sõidukid operatiivselt Kaitseväe raskeveoki abiga tee peale tõmmata. „Suur tänu mehele, kes ei jäänud pealtvaatajaks, vaid oma oskusi ja tema käsutuses olevat tehnikat ära kasutades meile appi tuli. Selline spontaanne juhtumi koos lahendamine annab julgust, et ka suuremate õnnetuste puhul on meil abi võtta. Koostöös loome turvalisust.“

„Ma ei näe, et minu tegutsemine oleks väga märkimist väärt,“ leidis Joonas Kaljulaid ja lisas, et on igati loogiline, kui möödasõitja näeb, et temal on olemas võimekused ning teadmised, et hätta sattunuid aidata, siis ta enda abi ka pakub. „Tavaliselt tehakse sellist asja meeskonnaga, aga kuna minu esialgne ülesanne oli ainult auto Jõhvist Tapale tuua, siis olin üksi. Aga kohapeal olnud politseinikud olid väga abivalmid ning ei kartnud ka käsi mustaks teha,“ ütles Kaljulaid.

„Iga autojuht peab liikluses olema tähelepanelik ning valima teeoludele vastava sõidukiiruse. Talviste teeolude puhul peab arvestama libedusega ja pikema pidurdusteekonnaga,“ sõnas avariipolitseinik. Eilse päeva jooksul registreeriti seitse inimvigastustega liiklusõnnetust, milles hukkus üks ja sai vigastada üheksa inimest.