Delfi käis kohapeal olukorda hindamas Vana-Narva maantee ja Peterburi tee (Maardu) ülesõidul ning Merivälja ülesõidu juures. Nagu videost ja galeriist nähtub, ei pea autojuhid punast tuld millekski ning sõidavad uljalt üle raudtee kõigest sekundid pärast rongi möödumist.

AS Eesti Raudtee turvajuht Marius Kupperi sõnul sõidetakse puruks tõkkepuid ja lipsatakse võimaluse korral läbi nii rongi eest kui tagant.

"See, et rong on läbi läinud ja punane ikka vilgub, ei tähenda ju seda, et olukord ohutu on," ütles Kupper Delfile. "Vedur võib jaama piires manööverdada, sõita edasi-tagasi ja selleks see punane foor ongi, et teavitada ohuolukorrast."

Reedehommikune videoülesvõte, mis tehtud paari tunni jooksul Merivälja ülesõidul, illustreerib Kupperi juttu ilmekalt ja näitab, et autojuhid lipsavad rongi eest ja tagant, hoolimata punasest keelavast tulest.

Alloleva video alguses on näha värske videoeksperiment, teises pooles aga salvestus käesolevast maikuust, kus rong ja rekka omavahel kokku põrkasid. Lisaks on videosse lisatud juhtum Valga raudteeülesõidukohast, kus autojuht sõidab läbi tõkkepuu ja napilt rongi eest mööda.

Nagu videost nähtub, tõestab reedene eksperiment, et manööverveduri liikudes on punase tulega üle rööbaste lipsajaid hulgi, nende seas ka taksosid, marsruuttakso, veo- ja sõiduautosid.

Raudteeohutusest rääkides tuleb kindlasti meeles pidada seda, et maanteeliikluse parameetrid rööbastel ei kehti. "Rongi seismajäämiseks võib kuluda koguni kilomeeter maad, olenevalt kiirusest, millega ta sõidab," ütles Kupper. "Erinevalt rongijuhist, kes mitte midagi peale pidurdamise ette võtta ei saa, saab autojuht siiski ise lähtuda kehtivatest eeskirjadest, mis on tehtud ikkagi tema ohutusest lähtuvalt," lisas ta.

"Eesti Raudtee paneb inimestele südamele, et ehkki õige käitumine raudteel on seotud ebamugavusega pikem teekonna ja ootamise tõttu, on oluline reeglitest kinni pidada, et vältida kurbi tagajärgi."

Allolev galerii kinnitab, et reeglitest kinnipidamine on nii mõnegi autojuhi silmis puhas formaalsus ning kui korrakaitsjaid läheduses märgata pole, surub suur osa roolikeerajatest ka punase tulega gaasipedaali põhja.

Eesti Raudtee turvajuhi sõnul sõideti 2012. aastal autojuhtide poolt maha 73 tõkkepuud, 2011. aastal oli selleks arvuks 101. "Rekordaasta oli 2004, kui lõhutud tõkkepuude arvuks tuli koguni 263," märkis Kupper.

Punase tulega raudteest üle kihutajate kahjuks räägib ka viimaste päevade statistika: sel nädalal on rongi ja autoga kokkupõrkeid toimunud juba kaks tükki. Ühes, Raasiku jaamas, hukkus vanem naine.