Operatsioon koodnimega Sprite sai Eesti riigiprokurör Andres Ülviste sõnul alguse tänavu varasuvel, kui Eesti keskkriminaalpolitseile laekus infot piiriülese organisatsiooni kohta, kes väidetavalt organiseeris narkootilist ainet Lääne-Euroopast Soome. Sealt edasi varustati juba hulgimüüjaid, kes aine tänavatele organiseerisid.

Kuna teave oli oluline, siis sai see koheselt edastatud Soome partneritele ja koheselt algas ka operatiivtöö. Ülviste sõnul selgus peagi, et võtmerollides selles narkobandes olid eestlased.

Nimelt on praegu, pool aastat hiljem, uurimine jõudnud niikaugele, et narkoasjas on kinni peetud 25 inimest, kellest viis on soomlased ja  20 eestlased. Enamik kurjategijatest peeti Ülviste sõnul kinni Soomes, kaks Eestis ja mõned mujalt Euroopast. Vahi all on neist hetkel 20.

Narkootikumide kogus, mis aga kriminaalasjas kätte saadi, on hirmuäratav. Praeguseks on ära võetud 30 kg amfetamiini ja 5 kg hašišit. Soome keskkriminaalpolitsei komissari Jari Räty sõnul on aga tegelik uimastite kogus, mis vahialuste tegevuse tulemusena riiki toodi, ligi 76 kg amfetamiini, 6 kg hašišit ja väiksemates kogustes teisi aineid, mis on Soome jaoks märkimisväärne kogus. Tänaval oleks selline kogus maksnud Räty sõnul ligi kaks miljonit eurot.

Operatsiooni juhiti otse vanglast

Lisaks suurele hulgale eestlaste osalusele vajab äramärkimist ka fakt, kuidas kogu operatsiooni korraldati. Helsingi vanglas kannab hetkel nimelt karistust eestlane, keda peetakse kogu äritegevuse korraldajaks ja samas osakonnas kannab karistust ka motoklubi Bandidos MC soomlasest liige, kes esindas Soomes narkoaine vastuvõtjate poolt.

Eeluurimise käigus on praegu selgunud, et eestlasest uimastite levitamist koordineeriv isik sai kaartide ja muude abivahendite abil teada, kui narkopartiid riiki saabusid ja kuhu need Soome metsades peideti. Selle info vahendas ta aga Bandidose esindajale, kes andis siis info edasi isikutele, kes pakkidele reaalselt järgi läksid.

Kuna aga uimastite toimetamine ja levitamine vajab sidevahendite olemasolu, siis otsustas eestlane organiseerida endale vanglasse nutitelefone ja muid kaasaegseid sidevahendeid. Selleks üritati muuhulgas näiteks kaugjuhitava helikopteri abil toimetada eestlase kambrisse nutitelefoni. Kuna aga tekkisid tehnilised probleemid, siis kukkus see katse läbi.

See ei heidutanud kurjategijaid ning välja mõeldi uus, uskumatuna tunduv skeem. Nimelt õnnestus kontaktisikul hankida amb ja sellega lasti vangi kambri kohale noolega tamiil, mida kasutades vedas kambris viibiv kinnipeetav konksu abil endale omakorda teise tamiiili ja seega tekkis õhusild, mille kaudu sai asju sisse-välja toimetada. Sellega õnnestus ka sidepidamisvahendid vanglasse toimetada.

Soome politsei esindajate sõnul anti sellest juhtumist aga vangla juhtkonnale teada ja nimetatud sild ning sidevahendid likvideeriti.

Kes on need eestlased ja milline oli nende roll?

Rääkides narkokuriteos osalenud isikutest, ütles Soome politsei esindaja, et soomlaste puhul oli tegu ühe motoklubi Bandidos põhiklubisse kuuluva liikme ja nelja teise isiku puhul motoklubi haruklubidesse kuuluvate liikmetega. Soome poole esindajad tegutsesid peamiselt narkootilise aine vastuvõtjatena ja neil oli kõigil olemas ka varasem karistusregister.

Eestlaste puhul oli aga keskkriminaalpolitsei juhi Krista Aasa sõnul 4-5 juhtrolli mänginud kahtlustatava puhul tegemist isikutega, kellel kõigil on kirju kuritegelik minevik. Muuhulgas on neid Aasa sõnul karistatud näiteks joobes juhtimise, vägistamiste ja ka teiste narkokuritegude eest. Samuti ei ole keegi neist varem karistamata ning ükski kahtlustatavates ei oma ka teadaolevalt töökohta. Haridustasemelt on aga kinni peetud eestlased kesk- või põhiharidusega.

Seda, kuidas võisid sidemed Eesti ja Soome Eesti kuritegijate vahel konkreetsel juhul tekkida, Soome ega Eesti esindajad öelda ei osanud. Küll aga märkis Soome pool, et kuna oleme riikide ja kultuuridena lähedased ja keel ei tekita probleemi, siis on lihtne ka kuritegelikul tasandil suhteid luua.

Samuti võib Soome komissari Jari Räty sõnul kontakt omavahel tekkida ka Soomes ehitusplatsidel, kus on teatavasti tööl suur hulk eestlasi.

Nimetatud suuroperatsioon oli juba teine, mida Eesti ja Soome viimasel ajal koostööna teinud on. Uurimisel osalesid nii Soome keskkriminaalpolitsei, Lääni-Uusimaa ja Helsingi politseijaoskonnad, kui ka Eesti keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur.

Kuritegusid hakkab menetlema Espoo maakohus 2014. aasta jaanuaris.