Kohtunik kaalub ka asenduskaitsja määramist.

Peeter Helme ütles kohtus, et temale ütles kaitsja, et viimane peab minema arstile ja ei saa haiguse tõttu täna ega homme osa võtta. "Ei, ma ei soovi kindlasti ilma kaitsjata seda asja arutada," ütles Helme kohtus.

Kaitsja olevat soovitanud Helmel siiski kindla peale kohtusse ilmuda.

Kuna süüdistataval on õigus kaitsjale, otsustas kohtunik määrata uued istungiajad. See tähendab ka seda, et kohus teavitab advokatuuri kaitsja käitumisest. Nimelt teavitas kaitsja varasemalt kohust, et ei saa haiguse tõttu istungitel osaleda, ehkki kohus loeb puudumist põhjendatuks vaid raske haiguse puhul.

Et uusi aegu oli keeruline kokku leppida, kaalus kohtunik võimalust ka prokuröri vahetamiseks, ent lõpuks siiski leiti suve lõppu uus aeg ja kaks uut istungit määrati augustisse.

Prokurör Andra Sild ütles Delfile, et prokuröri vahetus ei olnud prokuratuuri jaoks mõeldav, kuna üldiselt on üldmenetluste puhul juhtinud uurimist üks prokurör algusest lõpuni ja võimaluse korral kuni kohtuotsuseni. "Esiteks on see lugupidav kolleegide suhtes ja teiseks, kes oskaks paremini asja kommenteerida kui inimene, kes on sellega algusest peale tegelenud," selgitas Sild, miks ei kaalutud menetluse jätkamist varem, aga teise prokuröriga.

Silla sõnul ei ole paista, et antud kohtumenetluse puhul võiks pooled minna kokkuleppe suunas. "Süüdi ei ole Peeter Helme end tunnistanud. Mis puudutab kokkulepet, siis ma täna küll ei julge väita, et see liikumine nende poolt oleks kokkuleppe sõlmimise suunas," ütles Sild.

"Pärast toimikumaterjalide kättesaamist oli kaitsja seisukoht selline, et muud kui üldmenetlus kõne alla ei tule ja nii ta jäi," selgitas ta.

Peeter Helme ei olnud ainus, kes tema süüdistuseni viinud uurimise käigus kahtlustuse sai. Silla sõnul võis selliseid isikuid olla kümne ringis. "Minu teada - kuna kõik ei ole minu menetluses - siis mõned asjad on juba kohtusse jõudnud. Kas ka lahendini, seda ei oska öelda. Valdav osa on ikagi kohtueelses menetluses," ütles Sild.

Enne istungit

Täna kell 9 toimus avaistung Postimehe endise peatoimetaja Peeter Helme üle, keda prokuratuur süüdistab lapseealise seksuaalses ahvatlemises.

Uudise, et Helmet kahtlustatakse lapseealise seksuaalses ahvatlemises, tõi Eesti Ekspress avalikkuse ette mullu 17. detsembril.

Selliste kahtluste tarbeks on karistusseadustikus paragrahv 179, mis käsitleb alla 14aastase lapse teadvat seksuaalset ahvatlemist. Karistus sellise teo eest oleks süüdimõistmisel rahatrahv või kuni kolm aastat vanglat.

Paragrahv 179 sisaldab "nooremale kui neljateistaastasele isikule pornograafilise teose või selle reproduktsiooni üleandmist, näitamist või muul viisil teadvalt kättesaadavaks tegemist või sellisele isikule seksuaalse kuritarvitamise näitamist või sellise isiku nähes suguühtesse astumist või muul viisil teadvalt tema seksuaalset ahvatlemist."

Uurimise käigus pidas politsei Helme kinni. Ta vabastatati järgmisel päeval 20 tundi hiljem.

Helme rääkis läinud aasta lõpus Ekspressile, et ta käis interneti jututoas „Armastuse saal“ ja ajas seal nilbet juttu. Oma sõnul arvas Helme, et ta räägib täiskasvanuga.

Helme ei tunnista ennast kahtlustuses süüdi ja lubas teha tõe tuvastamiseks uurijatega koostööd. Ta lubas politseil lahkelt kasutada ka oma arvutit ja mobiiltelefoni. „Nad arvasid, et on kinni nabinud paadunud pedofiili, aga tegemist on eksitusega. Olen lihtsalt lollilt käitunud,“ ütles Helme toona. „Ilmselt jahtisid nad kedagi muud.“

Esimesed kaks kohtuistungit Helme süüdistuse osas toimuvadki täna ja homme.